Mange smil og godt humør under tirsdagens slottsmiddag. Foto: Vidar Ruud, ANB

Inviterte til lokal festmiddag

Prins Charles og hertuginne Camilla fikk servert lokale råvarer på Slottet tirsdag kveld.
Publisert 20.03.2012 kl. 21:06 Oppdatert 20.03.2012 kl. 21:52

Tips en venn på e-post:


Fakta om menyen på slottsmiddagen

  • Storbritannias prins Charles og hertuginne Camilla er på norgesbesøk fra 20. til 23. mars.
  • Tirsdag kveld var de på Slottet for å spise middag sammen med 74 andre gjester.
  • På menyen sto følgende:
  • Slottsspeket elg fra Sikkilsdalen i Jotunheimen med hjemmebakt flatbrød.
  • Lettrøkt fjellørret på en seng av erter og posjert gårdsegg.
  • Filet av urfe med løkkrem og syltet løk fra Bygdø Kongsgård.
  • Blodappelsin med lavendelis fra Mågerø på Tjøme. (ANB-NTB)
Prinsesse Martha Louise og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Vidar Ruud, ANB
Slottsmiddag. Foto: Vidar Ruud, ANB
Kong Harald og Camilla. Foto: Vidar Ruud, ANB
Kronprinsesse Mette-Marit under slottsmiddagen. Foto: Vidar Ruud, ANB
Kongen holdt tale under tirsdagens middag på Slottet. Foto: Vidar Ruud, ANB
Foto: Vidar Ruud, ANB

Kong Harald håper det tette båndet mellom Norge og Storbritannia vedvarer.

De britiske kongelige ankom Gardermoen i strålende solskinn tirsdag. De benyttet sin første dag av det tre dager lange norgesbesøket til blant annet å møte ungdommer som overlevde Utøya-tragedien.

Tirsdag kveld spiste de middag på Slottet sammen med 74 andre gjester. I tillegg til kongefamilien var statsminister Jens Stoltenberg (Ap), stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap), AUF-leder Eskil Pedersen samt personer fra det offisielle Norge og kunst- og kulturliv blant de inviterte.

Prins Charles, hertuginne Camilla og de andre gjestene fikk smake lokale råvarer fra Tjøme, Bygdøy og Jotunheimen. På den kongelige festmenyen sto slottsspeket elg fra Sikkilsdalen i Jotunheimen med hjemmebakt flatbrød. I tillegg ble det servert lettrøkt fjellørret på en seng av erter og posjert gårdsegg. Hovedretten var filet av urfe med løkkrem og syltet løk fra Bygdø Kongsgård. Til dessert fikk gjestene servert blodappelsin med lavendelis fra Mågerø på Tjøme i Vestfold.

Prins Charles og hans kone Camillas besøk til Norge er første del av en rundreise til de skandinaviske landene som varer fram til 27. mars.


Felles historie

– Forent av felles historie og Nordsjøen. Storbritannia og Norge er mer enn bare venner – vi er familie, sa kong Harald i talen under middagen på Slottet.

– Etterkommere av norske innvandrere er spredt rundt over hele De britiske øyer, spesielt i nord. Mange briter har også slått seg til ro i Norge gjennom årene. Og de kongelige familiene er nært knyttet til hverandre – min bestemor, dronning Maud, var søsteren til deres oldefar, kong George V, sa kong Harald.


Kultur

Da kong Haakon måtte flykte til London under andre verdenskrig, ble båndene sterkere.

– Dronning Elizabeth overtok tronen bare noen få år etter andre verdenskrig. Jeg tror ikke noen andre hendelser har hatt en så sterk effekt på forholdet mellom Norge og Storbritannia som den krigen. Min bestefar, kong Haakon, ledet den norske regjeringen i eksil i London fra 1940 til 1945, fortalte kong Harald.

Kongen gleder seg også over landenes samarbeid i økonomiens verden, og hvordan kulturen spres mellom nordmenn og briter.

– Det er oppmuntrende å se hvordan Storbritannia og Norge fortsetter å utvikle forholdet på så mange områder. Våre økonomiske bånd er nære, energi og shipping er eksempler i den sammenheng. Norske forfattere nyter stor suksess i Storbritannia, blant dem Jo Nesbø, Per Petterson og Jon Fosse, sa kongen. (ANB-NTB)

På forsiden nå