...
Forkledt som en stein er denne sensoren vanskelig å avsløre. Foto: Lockheed Martin/Teknofil.no

Forkledt som en stein

USAs hemmelige våpen er nesten umulig å oppdage. En «stein» kan spionere på deg i 20 år

Publisert 07.06.2012 kl 18:00 Oppdatert 08.06.2012 kl 13:03

Tips en venn på e-post:

[Teknofil.no] De amerikanske styrkene planlegger å trekke seg ut av Afghanistan innen 2014. Likevel vil USA fortsette å overvåke innbyggerne i mange år framover. Små, nesten usynlige sensorer vil ligge spredt rundt om på den afghanske landsbygda. Spion-enhetene registrerer når noen beveger seg i nærheten og rapporterer tilbake til Pentagon, skriver Wired.

Noen av de såkalte UGS-ene («unattended ground sensors») ligger begravd i bakken. Andre kan være kamuflert som steiner.

– Du bruker UGS-er til å dekke blindsoner – områder du er bekymret for, men ikke kan overvåke på andre måter, sier oberstløytnant Matt Russel, som har ansvaret for utvikling av sensorene.


Tåler 80.000 oppladninger

Spionsteinene går på batterier som lades opp av solen. Dermed kan de fortsette å overvåke i opptil 20 år. Sensorene har batterier som skal tåle 80.000 oppladninger, ifølge produsenten Lockheed Martin. Vanlige lithium-ion-batterier klarer bare noen få hundre ladesykluser før de tar kvelden.

Når UGS-en registrerer bevegelse i bakken, sender den signaler via radiobølger til andre sensorer i nærheten. Et nettverk av spionenheter leder informasjonen fram til et kommunikasjonsknutepunkt, som viderebringer signalet via satelitt, radio eller Wi-Fi til et kontrollsenter. Til slutt kan meldingen ende opp på offiserenes mobiltelefoner eller datamaskiner. Dermed kan Onkel Sam raskt sikte inn sine spionsatelitter eller sende ubemannede luftfartøy til stedet.


Kan brukes til mye

Den amerikanske hæren har brukt bakkesensorer helt siden Vietnamkrigen. Men de nye modellene er dramatisk mye mindre og bruker svært lite strøm. Det er først nå de kan holde koken i årevis, samtidig som de er uhyre vanskelige å oppdage.

I tillegg til Afghanistan, legger USA nå ut mer enn 7500 UGS-er på grensen til Mexico, for å lytte etter ulovlige innvandrere. Og bruksområdene er mange.

– De kan brukes til å sikre landegrenser, eller til og med rundt firmahovedkvarter, forteller Matt Plyburn, som er en av sjefene i Lockheed Martin.

Det amerikanske militære satser stort på ubemannet overvåkning. Les også disse sakene:

(Kilde: Wired)

På forsiden nå


...

Costa del Buvatnet

Folk strømmer til Buvatnet i sommervarmen. Både lokalbefolkning og turister nyter godværet ved badeperlen på Berkåk.

...

Stor fare for skogbrann

Det er stor skogbrannfare mange steder i landet, etter en periode med lite nedbør og rekordvarme flere steder.

Hesteslepp på Bekkelegeret

Fireåringe Elstad Blesen var ikke i tvil om hva som ble forventet av ham. Moderne teknikk har også inntatt hesteflokken. Saken kan du lese i dagens Opdalingen, men her er ekstra bilder fra hestesleppet på Bekkelegeret.

...

Tenåring omkom

En 13 år gammel gutt døde da han falt igjennom gulvet i et fjøs i Midtre Gauldal kommune i Sør-Trøndelag natt til onsdag.