Valgforsker Frank Aarebrot vitner i terrorsaken i dag. Foto: Terje Pedersen, ANB/Arkiv

Valgforsker vitner

I retten fredag møter de første av forsvarets vitner i terrorsaken; professor Frank Aarebrot, terrorforsker Brynjar Lia og filosof og forsker Lars Gule.
Publisert 01.06.2012 kl. 07:01 Oppdatert 01.06.2012 kl. 08:51

Tips en venn på e-post:


Fakta om vitnene i terrorsaken fredag

  • Professor i sammenlignende politikk ved Universitet i Bergen (UiO), Frank Aarebrot. I sin forskning har han funnet ut at norske journalister flest befinner seg politisk på venstresiden. Dette er grunnen til at han er ført som vitne av forsvaret
  • Forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Ekspert på islamsk militant terrorisme
  • Filosof og forsker Lars Gule debatterte med Anders Behring Breivik på innvandringskritiske nettsteder og er ekspert på islam (ANB-NTB)

Løpende referat fra rettssalen nederst.

Det har ikke vært populært blant norske akademikere og samfunnsdebattanter å havne på vitnelista til advokat Geir Lippestad.

En rekke av vitnene Anders Behring Breiviks forsvarere ønsket, er tatt bort underveis, flere fordi de har nektet å vitne. Både religionshistoriker Hanne Nabintu Herland og SSB-demograf Lars Østby skulle opprinnelig vitnet fredag.

Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot, ble i utgangspunktet rasende fordi han først gjennom mediene ble kjent med at han var innkalt som vitne. Han anklaget forsvarerne for å forsøke å lage en blanding av «et freak show og kjendiseri,» men stiller i retten fredag. Han skal forklare seg om sin forskning på norske journalisters politiske holdninger.

I tillegg skal terrorforsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt, som har forsket på islamsk, militant terrorisme, samt filosof, forsker og samfunnsdebattant Lars Gule, ekspert på islamsk politisk samfunn og det flerkulturelle samfunn, vitne.

Breiviks forsvarer sier hovedformålet med alle vitnene de har stevnet, er å vise at Breivik kan være tilregnelig.

– Vi har hentet inn fagvitner på historie, ideologi, religion, politikk og terrorisme for å få vite mer om hvordan mennesker som utfører terror tenker, og for å få satt det inn i et litt annet perspektiv enn det rent medisinske, sier Lippestad til NTB. (ANB-NTB)

Nettavisens løpende referat fra rettssalen:

På forsiden nå