Sande Hus og Hytter AS har siden starten i 1956 satt opp om lag 11 500 hytter i inn- og utland. Det meste som produseres, går til norske kunder, men fortsatt går 25 prosent av produksjonen til Danmark.

Daglig leder Andreas Pütz forteller om en tradisjonell hytteprodusent som tenker fremover.

– Det skjer mye for tiden, noe som både gjelder tomta vi holder til på, og de hyttemodellene vi utvikler. Etter at Rennebu kommune kjøpte tomta av oss, samler vi nå både administrasjon og produksjon i én hall, forteller han.

Mjuken-konseptet

Pütz sier at bedriften er opptatt av stedsutvikling på Berkåk, og det gjelder begge sider av E6. I Mjuken hytteområde utvikles nå «Mjuken-konseptet», et område der det i stor grad tenkes annerledes og med en ny kvalitet på hytteområdet.

– Det er utviklet ei arbeidsgruppe som jobber med stedsutvikling på Berkåk. Sammen med denne, jobber nå Ivar Langklopp, Selberg Arkitekter og Sande Hus og Hytter med å utvikle kvalitetene i Mjuken. Det er jo et fantastisk område der alle hyttene ligger sørvendt og midt i utfartsterrenget, sier han.

Hytteområdet i Mjuken er nå regulert for 17 nye hytter. I og med den sentrumsnære beliggenheten, med kort vei til buss og jernbane, tenker utbyggerne seg at hytteeierne kan ta buss eller tog, og gå eller sykle inn til området. Tanken er å skape et bilfritt hytteområde med fellesparkering, der også flere servicefunksjoner er samlet, som for eksempel felles skistall, boder og badstue.

– Et hytteliv med fremtidsrettede løsninger, inspirerende arkitektur med arealeffektive hytter, fantastisk utsikt og lysforhold, funksjonell og intim romløsning i et område tilgjengelig med kollektivtransport, sier Prütz.

Bærekraftig utvikling

Sande Hus og Hytter har utviklet hyttetyper i 3 størrelser, 50-70-80 m², blant annet en helt ny type laftehytte på maks 70 m². Det jobbes med andre ord med å skape løsninger uten at det behøver å være så stort.

– Vi bør øve mere på å være sammen, og å ta tida vår tilbake. Vi selger hytter også på 35 m² og jeg kjenner en familie som har bygd seg ei hytte på 15 m² i Trollheimen. Hytteløsningen kan være med på å bidra til å leve sammen på en annen måte, og ressurssterke personer bygger gjerne mindre hytter. Små hytter har med hvordan vi lever sammen. Dessuten krever de mindre ressurser og er mere bærekraftig, sier Prütz.

Sande Hus og Hytter presenterer sin nye katalog om en måned, og vil presentere konseptet «Hytteområdet + sentrum = merverdi» på Rennebumartnan i august. Bedriften satser offensivt, og har nettopp doblet selgerkorpset.

– Vi har ansatt to nye selgere, og har nye løsninger på administrasjonen. Vi vil også ansette en ingeniør etter hvert, sier en svært optimistisk Andreas Prütz ved Sande Hus og Hytter.