I år har de 30-årsjubileum de to inne på Sjøsetra ved Orkelsjøen, Gerd og Ola Røtvei.

Her holder de tradisjonen i hevd med dyr på setervollen og egenproduksjon av rømme. Ikke i stor skala, men akkurat nok til at de som kommer innom kan få seg en halvkilo eller mer.

Før hadde de både høns, griser, kalver og kyr på setra, i dag styrer Gerd et tjuetalls kalver og melkekyr.

- Da jeg kom hit første gangen var det ikke bare bare, det var ganger jeg var så sliten at jeg nesten ikke klarte å stå på beina, forteller Gerd. I dag er tempoet mer makelig, men en rundtur området viser at her er det ingen som ligger på latsida; det er tydelig at budeia liker at det er orden på setra.

- Det var hit jeg stakk meg unna når jeg skulle få ro og fred mens jeg var på det mest aktive i politikken, forteller gammelordføreren og viser stolt fram badstua; som etter sigende skal ha Norges beste utsikt. Badstua har både vindu med utsikt over Orkelsjøen og dusj drevet av et bilbatteri; det gjelder å ordne seg når man skal innrede paradis på jord.

Husfrua mente først at badstue på setra var i overkant råflott, men etter at Ola endelig fikk den ferdig og de fikk prøvd første gangen tok det ikke mange dagene før Gerd ymtet frampå at det var på tide å fyre opp igjen, humrer sjølen.

Det har vært drift på setra i flere hundre år; Ola kom hit første gang da han var seks år. Da fikk han melke ei ku, løpe småærend for turisthytta like ved og etter hvert måtte han også skaffe til veie fisk til turisthytta.

- Jeg var så lei av å fiske med oter at da jeg endelig slapp å gjøre jobben så tok jeg ikke i den slags fiskeredskap på mange år, minnes Ola, og forteller om livet på setra som kunne by på både mysterier og humor. Som da mora tok med seg ti høns til seter og de begynte å forsvinne en etter en.

- Først trodde vi det var reven, men han så ikke snurten av. Så la vi merke til at hønene vaglet seg over stedet der grisene lå på natta, og at det var vel mye fjær inne i grisebingen. Så skjønte vi at grisene slett ikke bare nøyde seg med planter og røtter; om ei høne var så heldig at hun datt ned i bingen så fikk grisen seg høne i løpet av natta, humrer Ola.

- Ola da, bryter Gerd av og spør om det skal være mer kaffe. En ting er sikkert, ingenting smaker så godt som kokekaffe, vafler, syltetøy og hjemmelaget rømme, en smak som blir sittende igjen lenge i ganen og minne om sommeren som er på hell.