Oppdal: Senterungdommen og Senterpartiet arrangerte torsdag temamøte om kommunereformen, der Reidar Almås, professor i bygdesosiologi og regionpolitikk ved NTNU innledet til debatt.

– Svaret er større kommuner, men hva er egentlig spørsmålet?

Slik startet Almås, og viste til at det på kun to områder var mer fornøyde innbyggere i de store kommunene. Kulturtilbud og samferdsel. På alle andre områder er det større fornøydhet i mindre kommuner.

"Jeg ser at ordføreren ser både mot Sunndal og Dovre. Beklager Ola, jeg tror ikke noe på det.

Reidar Almås

Professor ved NTNU

– Jeg har stor tro på at det blir en reform, men jeg tror den blir veldig moderat. Utfordringene for utkantene når de blir slått sammen med store bykommuner er at de blir så små at de ikke vil synes på radaren.

– Hva da med lokaldemokratiet og identiteten, spurte Almås retorisk. Han tok eksempel med at en hølonding i Melhus kommune sammenslått med Trondheim statistisk vil kunne få en representant i kommunestyret annenhver periode.

– Regjeringen vil presse kommunene med blant annet økonomiske virkemidler, men vi vet at når noen prøver å presse oss i en bestemt retning, og setter på tvangsskruen, da vil det komme reaksjoner fra folk.

Tre scenarioer

Almås la fram tre sannsynlige scenarioer, der alternativ en er en moderat kommunereform, med mest gulrøtter og lite pisk, der de lokale og regionale prosessene går tålig bra.

– Dette vil resultere i rundt 300 kommuner, mot dagens 428. Det vil si en nedgang på 30 prosent.

– Alternativ to er at reformen kjører seg fast, og gulrøttene ikke strekker til. Da må Sanner og Solberg bruke pisk. Det som da er sannsynlig er at de blå taper valget i 2017, og at et nytt flertall på Stortinget må lande kommunereformen. Da tror jeg resultatet blir rundt 400 kommuner.

– Alternativ tre er en radikal kommune- og regionreform, med både gulrøtter og økonomisk og lovregulert pisk, der et stortingsflertall går inn og bruker tvang der prosessene stanser opp. Dette kan resultere i ned mot 200 kommuner, der noen distrikts- og øykommuner får unntak.

– Dette er nok regjeringens våte drøm, med ned mot 100 kommuner. Glem det, sier Almås.

Når det gjelder fylkesreformen har Almås tro på at det går mot et nytt storfylke i Trøndelag, men at Møre og Romsdal blir som før.

Trøndelagskartet

– Jeg har min teori om hva som blir resultatet i Trøndelag, sier Almås. Uten at jeg vil sette pengene mine på det.

– Jeg ser at det ligger an til at to kommuner i Trøndelag blir «partert». Rennebu og Snillfjord. Jeg ser også at det kan bli et fornuftsekteskap mellom Trondheim og Skaun, og mellom Melhus og Midtre Gauldal.

Almås har mest tro på at Oppdal og øvre del av Rennebu går sammen, mens nedre del av Rennebu blir med i en regionkommune med Meldal, Orkdal, Agdenes, Indre Snillfjord og muligens Hemne.

– Det er dette som kartet tilsier, avslutter Almås før det åpnes for debatt.