I interpellasjon fra Olav Bjørndal (Ap) 14. oktober i fjor viser han til at veien fra Dindalshytta og inn til Snøfjelltjønnene er en gammel veitrasé som er utbedret etter behov de siste 70–80 årene.

I interpellasjonen ble det vist til et vedtak i kommunens Utvalg for naturforvaltning i 1993 som definerte veien som kjørespor / utmark, og at dette ble starten på en konflikt med veibrukerne som blant annet resulterte i en anmeldelse fra Oppdal kommune i 1995.

"Konflikten om denne veien de siste 20 år har redusert bygdefolkets respekt og aksept av nasjonalparken i Dovrefjell og Oppdal kommunes omdømme", skrev Bjørndal.

Ønsket var at det skulle gis adgang til å kjøre fram til parkeringsplassen ved vernegrensa uten restriksjoner.

Bestilling fra kommunestyret

Etter forslag fra ordfører Ola Røtvei (Ap) ble følgende vedtak enstemmig vedtatt i samme møte:

"Kommunestyret ber om at bygningsrådet foretar en konkret vurdering av vegens standard og beskaffenhet på strekningen Dindalshytta–Pershøbrona, og på denne bakgrunn gjør vedtak om hvorvidt vegen er å anse som veg eller utmark i henhold til § 2, tredje ledd, i lov om motorferdsel i utmark."

Med fire mot tre stemmer vedtok bygningsrådet i møte 7. mars i år at strekningen fra Dindalshytta til parkeringen ved Pershøbrona er å definere som vei, og viser i sitt vedtak til at dette er en ny politisk vurdering av vedtaket som ble fattet i 1993.

Fylkesmannen opphever bygningsrådet vedtak

Fylkesmannen har foretatt en lovlighetskontroll av kommunens avgjørelse, og har kommet til at det ikke foreligger hjemmel til å avgjøre at kommunen skal tillate motorisert ferdsel på nevnte strekning uten krav om byggesøknad, reguleringsplan eller søknad etter motorferdselsloven.

Rent praktisk betyr fylkesmannens avgjørelse at kommunen må fortsette å anse strekningen mellom Dindalshytta og Pershøbrona som omfattet av begrepet utmark, med generelt kjøreforbud.

Kjøring kan dermed kun tillates etter søknad, noe som må gjøres inntil traseen eventuelt godkjennes opparbeidet til lovlig vei i henhold til plan- og bygningsloven.

Frustrasjon over vedtaket

–Vedtaket til fylkesmannen er kort og godt en overprøving av et politisk skjønn, sier Olav Bjørndal i en kommentar til Opdalingen.

–Dette er helt klart en demokratisk systemfeil, sier han, og legger til at han forsåvidt ikke er overrasket.

–Det at én person kan overprøve et demokratisk vedtak i kommunen på denne måten provoserer meg.

–Det sitter alt for mange jurister i systemet som bare leter etter argumenter for å stanse det som kommunens politikere ønsker, og som gjemmer seg bak paragrafer, avslutter Bjørndal, uten å legge skjul på sin irritasjon over at fylkesmannen opphever kommunens vedtak.