Ola Øie og Arve Withbro representerer Arbeiderpartiet og sitter begge i kommunestyret i Rennebu. Øie er, som ordfører, i tillegg kommunens øverste folkevalgte. Nå reagerer lokalpolitikerne kraftig på vedtak og uttalelser som er kommet fra kollegaene i Oppdal i saken der innbyggere sør i Rennebu ønsker å innlemme grendene til Oppdal.

Bakgrunnen

Rådmann Dagfinn Skjølsvold i Oppdal skrev i sin innstilling til formannskapet at en innlemmelse av grendene Innset, Ulsberg, Havdal og Gisnås vil føre til økte inntekter for Oppdal, tilsvarende det Rennebu mister for avgang av innbyggere. Rådmannen er klar i sin anbefaling om at omsøkte grensejustering gjennomføres slik at Rennebu kommune søndre del innlemmes i Oppdal kommune slik det er søkt om.

Kommunestyret i Oppdal sluttet seg på siste møte enstemmig til rådmannens (og formannskapets) innstilling. Ordfører Kirsti Welander (Ap) forteller at hun er enig i innstillingen fra rådmannen og formannskapet.

- Jeg kan godt sette meg inn i det Rennebu opplever. Det å skulle miste 450-500 innbyggere er ikke noe de ønsker. Samtidig må vi ta på alvor søknaden som har kommet fra initiativtakerne, som føler en sterk tilknytning til Oppdal, sier hun.

Ved en eventuell grensejustering, mister Rennebu nesten 37 prosent av arealet sitt til Oppdal, i tillegg til snaut 20 prosent av befolkningen. På grunn av i overkant 200 underskrifter, der flere, etter det Opdalingen erfarer, har uttrykt anger på at de i det hele tatt skrev under.

Demokratisk prosess

Rennebu kommune gjennomførte høsten 2016 en folkeavstemning forhold til kommunesammenslåing. Folket i Rennebu viste stort engasjement, og hele 64 prosent av innbyggerne stemte. Et stort flertall, 68,3 prosent av 1404 stemmer, stemte nei til å slå seg sammen med Oppdal.

- Vi skal lytte til folket. Med et resultat så klart som dette har vi ikke noe annet valg enn å gjøre et vedtak der vi sier nei til sammenslåing med Oppdal, sa ordføreren etter at sambygdingene hadde sagt sin mening.

Rennebu kommunestyre vedtok så den 10. januar 2017 å legge ned Innset- og Voll skoler, samt Innset barnehage. Initiativtakere fra Innset startet to dager etter vedtaket en underskriftsaksjon i grendene sør i kommunen, der formålet var å søke støtte for en grensejustering, slik at grendene skulle bli en del av Oppdal.

- Vi ble forelagt grensejusteringssaken i pausen i kommunestyremøte 10. januar. Det er gjort vedtak i Rennebu kommune helt etter demokratiske prinsipper, og at grupperinger vil være uenig i de vedtak som fattes, er noe vi må regne med. Men her vil en liten gruppe ha en annen løsning enn det som er demokratisk besluttet i Rennebu. Det som nå er politisk vedtatt i Oppdal, er med og slakter Rennebu som kommune. Jeg synes det hadde vært mere riktig at Oppdal hadde tatt hensyn til Rennebu og de prosessene vi har gjennomført. Vi står på det vi har gjort i forhold til prosess og saksgang i denne saken, sier Ola Øie.

Øie understreker at kommunesammenslåings- og grensejusteringssakene er to saker uavhengig av hverandre. Han viser også til hvordan Rennebu forholdte seg til Kvikne, der innbyggerne i et folkemøte i mai 2016, signaliserte interesse for å søke seg nordover, og dermed gå ut av Tynset kommune.

- I forhold til Kvikne, ble det sagt at Rennebu har døra åpen, men at Kvikne selv må ta den saken. Slik det bør være, sier han.

Politisk folkeskikk

Arve Withbro er ikke redd for å uttrykke det han mener, og han mener bestemt at politikerne i Oppdal i denne saken viser manglende politisk folkeskikk.

- Jeg synes det er uhørt at to nabokommuner driver på sånn mot hverandre. Vi har jo ellers et godt samarbeid på mange områder og i mange saker. Å fri er en ting, å ta i mot frieriet noe helt annet. Dette er ikke en grensejustering, dette er en kommunedeling, sier Withbro.

Øie og Withbro ønsker begge å fortsette det gode samarbeidet de har med Oppdal, men innrømmer at det røyner på.

- Dette gjør ikke akkurat samarbeidsklimaet enklere. Heller ikke hvis vi tenker en ny runde med kommunesammenslåing om noen år, sier Ola Øie.

Arve Withbro er spent på fortsettelsen, men er rimelig optimist hva gjelder fylkesmannens vurdering av saken.

- Med et så stort bortfall av inntekter en grensejustering medfører for Rennebu, vil det gå hardt ut over tjenestetilbudet for de som "er igjen". Dette tror jeg fylkesmannen vil merke seg, sier han.