Selv om undersøkelserviser at ungdom i Oppdal ikke skiller seg vesentlig ut fra landsnivået når det gjelder psykisk helse, er problemet likevel så alvorlig og utbredt at kommunen ønsker å iverksette tiltak.

- Det sosiale har veldig stor betydning, forteller folkehelsekoordinastor Vigdis Lauritzen Thun i Oppdal kommune. Her ser vi at skoletilknytningen er viktig, kanskje spesielt for jentene.

Hun legger spesielt vekt på viktigheten av å få elevene til å trives på skolen.

- Følelsen av mestring er veldig viktig, mener Thun.

Foreldre som forbilder

Selv om skolen er viktig for de unge, minner hun om at at foreldrene er de unges forbilde, og den aller viktigste ressursen til barn og unge.

-Foreldrerollen er mye viktigere enn mange er klar over.

- Vi ser at en del ungdommer sliter, men at de som har et bra forhold til sine foreldre sliter langt mindre.

Hun understreker at det er vesentlig å ha foreldre som bryr seg, og som er åpen for å ha fortrolige samtaler med sine barn.

- Samtidig vet vi at det kan være en veldig vanskelig rolle å være foreldre, og det er ikke alltid lett å vite hva en skal gjøre.

- Derfor er foreldrene noe vi vil satse mer på, sier Thun.

Flere har behov for hjelp

Grunnen til at mange unge sliter er mange.

- Når de unge strever med en kombinasjon av flere ulike faktorer, kan det lett ende opp med fysiske og / eller psykiske helseproblemer, sier Thun.

Hun understreker samtidig at alle barn og unge vil oppleve vonde og vanskelige situasjoner.

- Det er en naturlig del av livet. Det som er avgjørende hvordan de får hjelp til å håndtere motgang.

Thun forteller at de aller fleste har et nettverk å støtte seg til. Andelen som er fornøyd med sine foreldre er 84 prosent, noe som er godt over landsgjennomsnittet. Samtidig oppgir 89 prosent at de har venner som de kan betro seg til.

- Utfordringen er å nå de 10-15 prosent som ikke føler de har et nettverk til å hjelpe seg når ting blir vanskelig.

Iverksetter flere tiltak

- Det er laget en plan for å ta tak i dette, og som vi skal presentere i april, forteller Thun. Mobilfri skole, som elevene selv har foreslått, er et tiltak som allerede er iverksatt. Vi vil også se på fritidsklubbtilbudet og skolegårdene.

- Det er bra fokus på problemstillingen i skolen, og skolehelsetjenesten er mer tilstede for elevene enn tidligere.

Thun mener at det gjøres mye riktig, og at det er viktig å ha fokus på dette.

- Til våren vil vi starte en serie med foreldremøter for å støtte opp om foreldrene, og bidra til foreldrekompetanse på området, avslutter Lauritzen Thun.