Rennebumartnan har i alle år hatt et godt samarbeid med skolene i kommunen. Årets martnastema er "Kul tur", og hva er vel da mer naturlig enn at skoleelevene drar og besøker bedrifter?

–Elevene har i mange år hatt tiltak, inspirert av temaet for martnan. I år er temaet KUL TUR, og vi har et ønske om at 4. klassingene kan få besøke håndverksbedrifter i kommunen. Martnan er en opplevelsesreise, der vi gjennom kunnskap og formidling skaper tilhørighet, identitet og stolthet, sier Anne Kristine Stavne i Rennebumartnan.

Besøk i håndverksbedrifter

Rennebubjelken, Rennebu Dører og Rennebusmia ble alle besøkt i noen hektiske formiddagstimer sist torsdag, og elevene fikk her et lite innblikk i hva som produseres, hvordan det arbeides i de ulike bedriftene, og hvorfor den enkelte bedrift satser på akkurat den typen produksjon den har valgt.

Uten forkleinelse for de andre; det virket som det var ekstra populært og interessant for ungene å få være tilskuere når Ivar Fjellstad i Rennebusmia viste frem sine kunster. Det var best å holde fingrene av fatet når smeden varmet opp jernet i to tusen graders varme i det åpne ildstedet, banket og vridde til det som før bare var en jernbit, plutselig ble til en liten bruksgjenstand. Nær sagt på null komma niks.

Pølsefest på KVO

Rennebumartnan ønsket også at ungene kunne få lov til å besøke driftssentralen til KVO på Berkåk, for å se hva de holdt på med. Bedriften er en viktig aktør i Rennebu, og har alltid hatt et sterkt engasjement for martnan og deltar også gjerne i prosjekt som involverer barn og ungdom.

Det var selvsagt ikke nei å få hos KVO/Trønderenergi, og det var også her at elevene fikk ta lunsjpausen sin. Ikke var det nødvendig å ta med en kjedelig matpakke heller, for har man storfint besøk, står ikke traktementet noe tilbake heller.

Håndverk er kult

Kantinebestyrer Tove Gunnes har servert store og små forsamlinger i mange år, men hun har nesten ikke sett maken til appetitt hun fikk oppleve denne formiddagen. Sammen med kollega Mariana Gros Grindvoll, serverte hun om lag hundre pølser i brød til i overkant av tretti skolebarn. Det skulle bli over tre i snitt per elev, det.

– Håndverk er kult, sier Anne Kristine Stavne.

Det tror vi elevene i 4. trinn ved Berkåk skole gjerne skriver under på, etter en spennende dag i selskap med lokale håndverkere.