Gerd-Mette Drabløs (44) er avdelingsleder Idrettsfag på Oppdal videregående skole og leder av Oppdal Venstre.

- Når benyttet du deg sist av et kulturelt tilbud i Oppdal eller Rennebu – og hva var det?

- Kunstutstillingen til Julie Killingberg som nylig sto i Kulturhuset. I Rennebu; kunstutstillingen til Børge Dahle og kona i fjor sommer.

Hva er ditt favorittsted i Oppdal og Rennebu?

Hovden på vinterstid. Et fjell og en stolheis. Da har jeg det bra. Jeg liker variasjonen i årstidene og naturen. Vi har store, tilgjengelige naturområder i Oppdal, som jeg liker å benytte meg av. Skal jeg trekke frem noe fra sommeren blir det fra Driva, for eksempel Vengavollhølen og Furuneshølen. Driva langs stien fra Skoresbrua til Gottem er også et favorittsted. Den elvepromenaden slår det meste av det jeg har sett verden rundt. I Rennebu er det Hostostradaen for sykling som lokker.

- Når du virkelig skal ta fri fra hverdagen, hva gjør du aller helst da?

- Da sørger jeg for å ikke ha noen avtaler, gjøremål eller forpliktelser som skal følges opp. Å la tankene vandre fritt ute i naturen er å virkelig ha fri. Jeg får energi fra å være sammen med mennesker, men må "lade batterier" ute i naturen. Å padle på ei elv er det nærmeste en fri hverdag jeg kommer. Der er man helt til stede i det man driver med.

- Hva er ditt favorittreisemål dersom du skulle reise bort på ferie?

Europa. Og Italia. Kultur og klima er viktig, enten det handler om snømengde for skiferie eller sol og varme for padling og bading. Jeg liker å røre på meg ute i naturen, så det må være spennende naturelementer og kulturelle attraksjoner som lokker dit jeg reiser.

Romantisk bryllup

- Hva er det mest romantiske du noen gang har gjort?

- Å gifte meg i Oppdal, utendørs en onsdag ettermiddag i januar i 25 minusgrader. "Presten" kom med hodelykt, og frostrøyken vistes i skinnet fra lykta da hun viet oss. Kjærlighet, rimfrost og stjernehimmel i skjønn forening. Det øyeblikket kommer aldri tilbake, og er helt klart det mest romantiske jeg har opplevd.

- Hvilken politiker kunne du tenke deg å tilbringe en helg på hytta med?

- Angela Merkel. Og helst på hennes hytte. Finansiering av motorveier i Tyskland kontra bomveifinansiert veibygging i oljelandet Norge ville være et av temaene. Og avvikling av atomkraftanleggene i Tyskland i tillegg til bærekraftig energi og klimamål. Jeg ville tatt med råvarer fra Oppdal. Lammekjøtt og mandelpoteter, rømme fra Sjøsætra og øl fra Auneveien. Og satset på at hun er ei god kokke.

- Dersom du fikk makt til å utføre en lovendring – hva ville det være?

- Hvem andre enn Norge, som har kunnskapen, økonomien og naturen til å gjøre framtida mer miljøvennlig og bærekraftig, kan gjøre større grep enn oss for å bevare den sårbare naturen vår? Vi kan gjøre Norge grønnere og gå foran med en utvikling som forvalter naturressursene på et bærekraftig grunnlag. En grønn teknologiutvikling bør være Norge sin mulighet til å vise verden hvordan realisere det. Og for en eksportvare kunnskapen og teknologien ville bli! Men naturen vår selger vi ikke fra oss. En lovendring ville handlet om klima og energi, lovfeste klimamål og verne alle vassdrag fra oppdemming.

Skjuler følelser

- Hva er det som gjør at du blir rørt?

- Ektefølt omtanke og gode handlinger for andre rører meg. Et dikt som uttrykker noe nært og sårt kan gjøre det samme. Takknemlighet og ydmykhet rører meg. Som lærer blir jeg rørt hver vår når avgangselevene avlegger eksamen og forlater videregående. Det er en takknemlighet å få være sammen med ungdom som lærer. Og så skjuler jeg det ganske godt for dem at jeg blir rørt.

- Hva er det mest skammelige du kan tenke deg?

- FrP sin innvandringspolitikk. Men mest av alt holdningene og retorikken. FrP utviser et menneskesyn jeg ikke deler og en kunnskapsløshet som dessverre tiltaler en viss prosent av befolkningen. De har et enkelt budskap som mange faller for. Jeg er nok altfor ansvarlig i forhold til den politikken og kortsiktige forvaltningen som jeg opplever at de står for.

- Beskriv et skikkelig drømmemåltid for deg.

- En meny på Kongsvold Fjellstue er det nærmeste drømmemåltidet her i Oppdal. Mange små smakfulle anretninger. Og riktig vin til. Mat fra fjellet er bra og vertskap og atmosfære er viktig for meg. Jeg er ingen matsnobb, men vet å nyte et godt måltid i godt lag.

Barnas oppvekst

- Dersom du skulle oppfylt et ønske for kommunen din, hva skulle det være?

- Å virkelig satse på barns oppvekst, fordi den former oss som mennesker. Skateanlegget og ny idrettshall er et stort ønske nå. Jeg er veldig interessert i å få campus Oppdal på agendaen, og håper Ap og ordføreren legger opp til en dialog om ideene og dette som foreløpig fremstår som et valgløfte.

Planlegging tar tid, og det er bare å starte opp prosessen slik at vi kan realisere det etter at omsorgsutbyggingen er ferdig. Jeg mener at fylkeskommunen må sterkere på banen. Å se helhetlig på oppvekst betyr å se hele løpet fra småbarn til videregående, og da kan ikke det fylkeskommunale ansvaret begrense seg til tre – fire år av løpet. Et løft for skole, kultur og idrett i Oppdal er det viktigste vi kan gjøre i perioden 2020-2030, og vi må få det til sammen med fylkeskommunen.

Jeg ønsker meg kulturelle aktiviteter og konserter og et program som ungdom selv ønsker seg. Revyene er morsomme, så de bør være fast på programmet. Mer lokal musikk og sang er ønskelig. Det må også være mulig å etablere flere sosiale arenaer enn utesteder for ungdom i Oppdal. Det var et ønske om å satse på oppvekst, og det er omfattende. Jeg skulle helst ha sagt mye om barnehagetilbudet også.

- Hvem tror du vinner årets presidentvalg i USA til høsten? Hva er dine tanker rundt Trump og Clinton?

Clinton, for Guds skyld! Det er trist hvordan demokratiet har utviklet seg i USA. Har du økonomi til det, kan du kjøres fram til å bli landets president. Det er ikke et demokratisk ideal slik jeg ser på det. Jeg håper Europa og USA kan utvikle samarbeidet og jobbe for stabilitet og fred i verden, og da trenger USA dyktig lederskap. Jeg blir mer orientert mot et sterkt Europa og det er bra at den franske presidenten anser Putin som en viktig part. Det er 100 år siden slaget i Somme i år, og verden må stå sammen om utfordringene for å unngå splittelse og konflikt. Det tar tid å bygge opp, men mye kan raseres tilsvarende dersom vi lar nasjonalisme og høyreekstremisme få gode kår. Historien gjentar seg, sies det.

- Hva er det viktigste vi kan lære av Islands prestasjon i EM i Frankrike?

Vi glemmer fort, men vi har fått øynene opp for at det hjelper å satse på folkehelse og bygge haller der man kan trene, og spille fotball året rundt – slik Island har lyktes med. At det er mulig å bli god i fotball uansett folketall og klima, forutsatt at politikerne forstår sammenhengen. Men så er det et spørsmål om hvor viktig fotball egentlig er. Jeg syns Norge kan være best på utendørs idrett, og folkehelse generelt. Det er viktigere for ressursbruken at vi har gode skole- og fritidsanlegg enn kostbare fotballanlegg. Men så bidrar jo fotballaktiviteter til god helse også da. Det handler om å få til ting sammen, og være tålmodig. Idretten og kommunen må tenke sammen her. Det handler om ressurser og helhet, og ikke gjøre det stykkevis og delt. Vi har mange eksempler på drift og forvaltning av anlegg, og at det er lett å hive seg rundt og bygge, mens driften og vedlikeholdet skorter det på. Så jeg håper på en god prosess der vi setter av to millioner til et forprosjekt for idrettshall til høsten. Vi må gå rundene for å få til noe bra på lang sikt.

- Hva er det som får deg til å tenne på alle pluggene?

- Jeg har heldigvis godt humør og går ikke rundt og er sint. Hensynsløshet og ignoranse overfor urett liker jeg dårlig. Jeg tenner ikke så lett, men jeg blir forbannet av dårlig arbeid og ansvarsfraskrivelse. Profesjonalitet er noe jeg krever både av meg selv og andre i arbeidshverdagen, og kan bli irritert på egne vegne over å ikke handle, mer enn å gjøre feil.

- Har du en eller flere personer som du ser opp til som et forbilde?

- Dalai Lama ser jeg opp til og det for hans vennlighet, godhet og ønske om verdensfred. At han kommuniserer via Facebook gjør han som person og budskap tilgjengelig. Og så er jeg nysgjerrig på yogatradisjonen, og foreningen av kropp og sinn. Jeg ser opp til utøvere som kombinerer det fysiske og det åndelige og som opplever harmoni og glede.

Målet var å slå mor

- Hva vil du si er din største sportslige prestasjon?

- Jeg ble aldri med i OL på Lillehammer i alpint i -94 som var drømmen. Men den ambisjonen førte meg jo hit til Oppdal og idrett på videregående. Jeg vil si at ambisjon mer enn prestasjon er mitt kjennetegn. Jeg var aktiv i fem idretter i oppveksten. I friidrett trente jeg iherdig på sprint, og klarte til slutt 8.5 på 60 m – målet var å slå min mors tid på 7,9. Farsgenene var litt seigere med andre ord. Men jeg holder på med annen sport (rafting) og deltar fortsatt i internasjonale mesterskap, så jeg har i alle fall mitt sportslige alibi intakt. Og det er viktig i Oppdal. Her betyr kanskje prestasjoner litt for mye. Det er noe med målbarhet når det kommer til aktiviteter og fysisk form. Det gjør noe med folk. For folk flest sin helse må vi passe på lavterskeltilbudene, lekeplasser, sosiale møtesteder, gang- og sykkelveier, gode stier, løyper og leder, slik at alle beveger seg mer og er friske. Det er det som betyr mest for livskvaliteten. Å være frisk og glad og mestre livet. Livet er ikke en prestasjon, men det hjelper å trene og jobbe med seg selv. Det varer livet ut.

- Hva er du mest stolt av å ha vært med på som politiker?

- Ni år er kort i politikken, så jeg har vel ikke bidratt med all verden. Men jeg er stolt av å være med i min andre periode i kommunestyret. Rulleringen av arealdelen av Kommuneplanen, som skjer hvert tyvende år, var veldig lærerikt å delta i. All honnør til Ola Røtvei for en god prosess der vi som deltok i forberedende runder fikk god innsikt og vi diskuterte veivalg. Blant annet endret vi områdene rundt heisanleggene (dalstasjonene) slik at vi kan få til mer utvikling der.

Det er givende og lærerikt å delta i lokalpolitikk. Jeg syns det er mye som engasjerer når det gjelder det offentlige tjenestetilbudet, og håper at lokalpolitikerne oppleves som interessert og imøtekommende, for det er jeg oppriktig opptatt av å fremstå som. Kulturhusbyggingen var akkurat ferdig da jeg ble politisk aktiv. Det skjedde mye mellom 1999 og 2004 i Oppdal. Det ser jeg fordi jeg var borte de årene. Kulturområdet har vokst og det har gitt et stort løft for bygda. Etter omsorgsutbyggingen de neste årene mener jeg at vi må realisere en storhall i tilknytning til eksisterende idrettshall.

Skole, idretts- og kulturlivet – de store arrangementene vi snakker om i Oppdal – det vil jeg være med på å realisere! Og da må det en hall på plass. Så vi kan snakkes etter 2030 og gjøre et politisk regnskap. Hvem av de politiske partiene og hvilke politikere kan da trekkes frem som pådrivere for et slik løft? Det handler om å skape inntekter, aktivitet og spare velferdsutgifter. Og innbyggerne kan godt stille krav til oss politikerne. Hva vi har oppnådd bør jo telle med når neste valg skal gjøres. Det er mange ord og løfter, men hva skjer konkret mellom valgene?

- Om du skal skryte eller framsnakke én ting ved din kommune, hva ville det være? – Miljøstasjonen. Det er et helt fantastisk godt tilrettelagt tilbud. Og servicen helt topp. Hyttefolket er helt imponert over hva vi har fått til her. All honnør til de som står bak dette. Men framsnakkingen må jo være preget av flere moment for å fremstå som troverdig, så da ville jeg si at vi har kultur for nøysomhet, den trygge linja og sterke tradisjoner. At vi har det beste, største økologiske beitearealet for sau og et levende kulturlandskap der mange ønsker å bidra til matproduksjon og drive jorda videre.

Samtidig betyr ringvirkningene av hyttebyggingen enormt mye for næringsvirksomhet og folketall i bygda. Det må vel også nevnes at vi rager høyt på kommunebarometeret til KS, noe som viser faglig dyktighet i kommunen. Om framtidsutsikter har vi et stort potensial i gravfeltet på Vang som næringsutvikling for den voksende besøksnæringen. Det er spennende at kollega Dalseg har tatt grep om forvaltningen, og jeg vil støtte opp 100 prosent. Jeg mener vi må jobbe for å få det inn på UNESCO sin verdensarv over unike kultursteder. Det er en ambisjon å strekke seg etter, og som forplikter. Men vi bør ta steget helt ut for å komme i betraktning som kulturattraksjon for et marked som er kvalitetsbevisst.

- Dersom Opdalingens redaktør ringer i panikk og trenger at du skriver en leder; hva ville du skrive om da?

- Det må være om demokratiets betydning for hver enkelt av oss. Hvilken sammenheng det er mellom hvordan vi opptrer, utøver lederskap og medborgerskap. Må jo benytte en slik anledning som en lederartikkel er til å snakke om viktige anliggender. Jeg ville ha sagt at vi må være i dialog og delta i samfunnsutviklingen. Dersom vi ikke bryr oss, hvem overlater vi makten over oss til da? Jeg syns vi nordmenn har blitt litt late og selvtilfreds. Kanskje hadde jeg benyttet anledningen til en brannfakkel under tittelen "Endelig helg"?

- Er det en sak du er villig til å utøve sivil ulydighet for?

- Oppdemming av elvene våre er en slik sak, men jeg har valgt å jobbe politisk, noe som innebærer en annen tilnærming enn sivil ulydighet. Vi kan nyttiggjøre oss andre fornybare energikilder uten de store naturinngrepene som dammbygging gjør med ødeleggelse av elvenaturen og økologien i fjord og vassdrag. Som grønt reisemål og naturattraksjon kan ikke Norge bygge ned naturen, men evne å skape verdier basert på bærekraft og det naturen byr på. Se bare på interessen for fossefall og den ville naturen vår som er tilgjengelig for alle. Den må vi verne om.

- Stikkordet er "sommerdrøm" – hva tenker du på da?

- Da tenker jeg på ca 20 grader i lufta i minst 3 uker i strekk, slik at det går an å være utendørs uten dunjakke. På Oppdal er jo akkurat det noe å drømme om. God sommer!