Juli måned er over og sommeren nærmer seg slutten. På Oppdalsmuseet er 21. august siste dag med sommeråpent museum. Inne i Hoksengstuggu står Heidi Pawlik Carlson og tar imot noen gjester ved den nye disken som er skaffet til i sommer.

– Jevnt over har det vært bra med besøk. Jeg vil si at vi ligger på omtrent samme nivå som i fjor. Vi har plass til flere, men vi skal ikke være misfornøyd med besøkstallene, forteller Pawlik Carlson.

Frem til slutten av august har Oppdalsmuseet åpent tirsdag, fredag, lørdag og søndag.

– Det har naturligvis vært dager her som har vært litt roligere. Statistisk sett skulle vi hatt 100 besøkende hver søndag, men sånn er det ikke, sier oppdalingen.

Gjester fra hele verden

Spesielt to søndager trakk mye folk til museet.

– Vi hadde to storsøndager med matvandring og åpen dag. Begge dagene hadde vi 300–400 gjester her. Da var det hektisk her, men samtidig morsomt, sier hun.

Som hos mange andre aktører er været avgjørende for museet. Pawlik Carlson synes det har vært en vanlig norsk sommer med flere godværsdager, men også dager med regn.

– Vi merker godt at det kommer flere folk når det er finvær. Selv om det regner prøver vi å gjøre det trivelig inne i husene, forteller museumsguiden.

Savner turistinformasjon

Årets sommergjester kommer fra hele verden. Pawlik Carlson har tatt imot mennesker fra USA, Canada, Sveits, Nederland, Belgia og Sverige.

– Jeg hadde en gruppe på 13 nordmenn og to nederlendere. Da måtte jeg etter beste evne veksle mellom å prate norsk og engelsk, smiler hun.

Pawlik Carlson kommer ikke utenom diskusjonen om behovet for en turistinformasjon med vertskap i Oppdal.

– Noe av årsaken til det ujevne besøket på museet tror jeg er fordi vi ikke har noen turistinformasjon, som kan selge inn oss mindre aktører, forklarer hun.

– Jeg er helt enig i at alle vi som jobber i turistnæringen må være et godt vertskap, men Oppdal trenger likevel et ansikt utad, mener Pawlik Carlson.

Populær tekstilutstilling

– Hva har dere lært av årets sommer?

– Vi lærer stadig noe nytt, man blir aldri ferdig utlært i dette faget. Ofte har vi gjester som kjenner utstillingene våre godt og kan komme med opplysninger som vi ikke visste, forteller hun.

Sommerens nyhet på museet er blant annet tekstilutstillingen.

– Den har vært en kjempesuksess. En dag satt ei jente med brikkeveving i flere timer. Det er artig å se at barn har interesse av tradisjonelt håndverk, sier Pawlik Carlson.