Årets store folkefest i Rennebu er vel overstått. Utstillere og matnasgjester har pakket sammen og dratt hver til sitt, og hovedkomiteen kan puste noenlunde lettet ut.

Rennebumartnan ble i år preget av en del nedbør, uten at det satte de aller viktigste bidragsyterne for å lage et vellykket arrangement ut av spill.

– De stiller opp og er like blide, selv i pissregn, sier Hege Dverseth, dugnadsansvarlig for de frivillige og medlem av hovedkomiteen for Rennebumartnan.

Mellom 800-1000 frivillige fra om lag 35 ulike lag og organisasjoner, stiller opp og bidrar til at arrangementet går som det skal.

Uunværlige

De er selvsagt helt uunnværlige, både de som setter opp gjerder og boder, er parkeringsvakter, går nattevakt, svetter på kjøkkenet, står på ulike stands og ellers gjør sitt til at utstillerne og de besøkende får en fin martnasdag på Berkåk.

Martnan engasjerer hele bygda, og nabokommunene med. Gulroten for de frivillige er at dugnaden er betalt, og dermed bidrar innsatsen til å sikre inntekt til drift av de laga de representerer.

– Vi får nødvendig arbeidskraft, og de får inntekter. Vi har med andre ord gjensidig nytte av hverandre, fastslår Dverseth.

I og med at det i år skulle tas i bruk nyrenoverte lokaler, ble det en del omgjøringer i forhold til tidligere år.

Lurt å variere

– Det nye bygget gjorde at vi måtte gjøre en del endringer i de forskjellige komiteene. Omrokeringene måtte være på plass, før jeg sendte ut lister til de listeansvarlige i lagene, sier hun.

Å skaffe nok mannskap år etter år, kan være litt av en utfordring, men her gjør de forskjellige lagene en stor innsats. Hege har et godt råd til listeansvarlige.

– Det er jo de frivillige som gjør jobben, men det kan fort bli en fare for slitasje hvis listene kopieres år etter år.

Jeg prøver derfor å tipse organisasjonene om å variere komitelistene, så ikke samme person får samme vakta gjentatte ganger. De listeansvarlige er pliktoppfyllende, men det er jammen de frivillige også, skryter hun.

Løsningsorienterte

Hege vet ikke om hun fortsetter som dugnadsansvarlig i hovedkomiteen til neste år. Den problemstillingen får vente til arbeidet med årets martna er ferdig.

– Vi sender snart ut evaluering til lag og organisasjoner. Jeg håper de svarer ærlig, slik at vi får en oversikt over hvor skoen eventuelt trykker. Men jeg kan i hvert fall si at uansett hvilke utfordringer de blir stilt overfor, er folk utrolig løsningsorienterte, sier Hege.

Hederen fra avisas lesere, deler hun med martnaskomiteen og hele dugnadsgjengen. Det synlige beviset blir foreløpig med henne hjem, for å dele opp èn blomst i tusen biter, blir i vanskeligste laget, selv for hun som har ansvaret for alle frivillige på Rennebumartnan.