6. september inviterer Oppdal kommune og Norsk kulturminnefond eiere av verneverdige bygninger og håndverkere i Oppdal til fagtur til Røros.

Ideen til studieturen kom under en fagdag i Oppdal i fjor.

– Der var det fullt oppmøte av håndverkere og gårdbrukere som eier gamle bygninger. Mange søkte også om midler i fjor. Interessen er stor, forteller Gro Aalbu ved plan og forvaltning i Oppdal kommune.

– Dyktige

Under studieturen til Røros vil det bli gitt informasjon om tilskuddsordning, befaringer og orientering om Uthusprosjektet og Bygningsvernsenteret som ligger på Bergstaden. Deltakerne får også muligheten til å besøke ærverdige Røros kirke.

– Vi drar dit fordi de har mange gamle hus, og er samtidig dyktige på å ta vare på dem. Vi har mye kompetanse her i Oppdal også, men på Røros har de satt det mer i system, sier hun.

Aalbu synes det legges ned en god jobb med bevaringen av verneverdige bygninger i Oppdal.

– I Oppdal har vi mange fine bygninger som blir tatt vare på, både i seterdalene og på gårdene. Vi har også mange dyktige fagfolk som er spesialisert på å ta vare på eldre hus, forteller hun.

Fristen for å melde seg på turen er 30. august.

– Folk som ennå ikke har gjort det må bare gjøre det. Syv personer har tatt kontakt med oss direkte, mens det sikkert er enda flere som har meldt seg på. Jeg håper og tror at det blir nok interesse for at vi kan gjennomføre turen, sier Aalbu.