Onsdag var kommunestyret i Oppdal på befaring på Vangfeltet. Varaordfører Ingvill Dalseg har sittet i arbeidsgruppe for gravfeltet, sammen med fylkesarkeolog Kristin Prestvold, arkeolog Hans Marius Johansen og fagansvarlig for miljø i Oppdal kommune, Eli Grete Nisja.

- Det er kjempeartig at kommunestyret kommer hit til Vangfeltet, og jeg håper at alle vil ta eierskap i feltet og at vi alle blir ambassadører for det, og det er det jeg håper vi kan få styrket i dag, sier Dalseg.

Under befaringen ble det orientert om hva pengene som har blitt bevilget til feltet har blitt brukt til, hva planene er videre og hvordan samarbeidet med Fylkeskommunen har gått fram til nå.

Odd Fellow Oppdal har inngått en fem år lang avtale med Fylkeskommunen, om rydding og vedlikehold av feltet. Dalseg ønsket å rette en stor takk til gjengen og jobben de har gjort denne sesongen.

- De har gjort en helt fenomenal jobb, sier hun.

Jobber med nytt inngangsparti til feltet

Hans Marius Johansen jobber som arkeolog i fylkeskommunen, og jobber daglig med skjøtsel til kulturminner.

- Vangfeltet er det eneste kulturminnet i Sør-Trøndelag med nasjonal verdi. Det er ikke noe tilsvarende fra forhistorisk tid som kan måle seg med mot dette, sier han.

Han forteller at de nå jobber med å få et nytt inngangsparti på plass.

- Vi har ønske om å lage noe som er mer up to date. Dagens inngansparti har stått i mange år og er nå moden for utskifting, sier Johansen.

Han forteller at de har hatt en konkurranse i media, hvor folk kunne ha sendt inn forslag om hvordan inngangspartiet skulle se ut.

- Vi har fått inn en god del forslag som vi nå tar med oss videre. Vi kommer til å fokusere på å bruke lokale materialer og vi har bestemt oss for å gå for stein. Dette er noe vi finner igjen i kulturlandsskapet i Oppdal. I tillegg er ønsker vi å ha med oss lokale krefter på laget, sier han.

Johansen forteller at om alt går etter planen, så kan de starte på prosjektet våren/sommeren neste år.

- Vangfeltet er unikt

Rundt om på Vangfeltet er det flere stoppunkt med informasjon om gravfeltet. Disse informasjonsplakatene skulle onsdag byttes ut, med nye plakater, som blant annet har QR-koder på seg. Slik Opdalingen har omtalt tidligere, er dette siste tilskudd til arbeidet med kulturskatten på Vang. Det er fire såkalte Kulmin-filmer som presenterer gravfeltet på Vang på en helt ny måte.

Fylkesarkeolog Kristin Prestvold guidet kommunestyret til de forskjellige stoppene på gravfeltet.

- Vangfeltet er helt unikt og dere sitter på noe helt fantastisk. Det å kunne få gå i ro og fred mellom 8-900 graver, gir en helt unik følelse og god stemning, sier hun.

Prestvold forteller at gravfeltet er strategisk plassert, hvor veiene møtes både fra nord, sør, øst og vest.

- Målet videre blir at vi skal klare å løfte feltet slik at det får den markeringen og oppmerksomheten den fortjener.

250.000 til sanitæranlegg

Tidligere har det blitt bevilget 250.000 kroner til sanitæranlegg på feltet. Eli Grete Nisja forteller at de har et håp om å få startet det arbeidet til våren.

- 250.000 kroner er et godt utgangspunkt, men vi trenger likevel drahjelp for å få det i havn, sier Nisja.

Dalseg forteller at hun har flere planer for å få markedsført gravfeltet, blant annet med en utstilling i kulturhuset. I tillegg håper hun på en årlig bevilgning av penger til gravfeltet.

- Om vi kunne ha fått leid en monter, så har vi kunne hatt forskjellige utstillinger. Det har blitt funnet utrolig mye her på Vang, og vi kunne hatt ulike utstillinger, for eksempel med sverd, smykker eller redskap, sier hun.