Fredag kveld åpnet den samiske utstillingen «Mijjen luvnie» (på norsk: hos oss) i galleriet i Oppdal kulturhus. Det er Maja Britt Renander som står bak utstillingen, som er åpen frem til 26. februar.

Hun holder til på Nerskogen, hvor de er fem familier som driver med reindrift i Trollheimen og de har en vinterflokk på 1600 rein.

- Vi har jobbet med denne utstillingen i to år. Det er spennende å stå her i kveld. Jeg utleverer meg selv litt, sa Renander til publikum under åpningen.

Vil fortelle en historie fra reindriftsåret

Utstillingen består av private bilder, bruksgjenstander av metall, bein og skinn el tekstiler, drakter, sko og bånd, lokal litteratur og plansjer i anledning Tråante 2017, 100-årsjubileet av samenes første landsmøte.

- Med bildene prøver vi å fortelle en historie fra reindriftsåret vårt. Folk skal få et innblikk i hva vi holder på med gjennom året. Fra vår og kalving til kalvemerking om sommeren, bukker på høstfjellet, videre til vinter og sortering av rein, før dyrene flyttes på vårbeite igjen, fortalte kunstneren.

Flere titalls personer møtte opp da den samiske utstillingen åpnet fredag kveld.

- Oppmøtet er over all forventning. Det er kjempeartig, sa en glad Renander til Opdalingen.

Stolt oppdalsordfører

Oppdalsordfører Kirsti Welander var også til stede på utstillingen. Hun takket Renander for arbeidet hun har lagt ned.

- Jeg er glad og stolt over at vi får til en lokal markering av 100-årsjubileet, sa ordføreren.

Welander benyttet anledningen til å formidle litt av sørsamenes historie i Oppdal.

- Jubileet må ikke forveksles med samenes historie i lokalområdet vårt, for den strekker seg mye lengre. Vi har ikke så mye dokumentasjon på at samene alltid har vært her, men det handler om samenes levesett. De tar så godt vare på naturen at vi ikke finner store monumenter etter dem, fortalte hun.

Se bildeserie øverst i artikkelen!