Toril Åbotnes Iversen har vært biblioteksjef for Oppdal bibliotek i et drøyt halv år. Tallene for 2016 har kommet og Åbotnes Iversen forteller at 2016 har vært et veldig bra år for biblioteket.

– Jeg kan bare ta æren for halvparten av tallene, men vi kan legge bak oss et veldig bra år. Vi hadde et totalt utlån på 25 923. Dette inkluderer også AV-medier (lydbøker, DVD, mikrofilm, språkkurs etc.). Vi har hatt en økning i antall totalt utlånte og fornyelser av bøker, og vi økte med 1003 bøker fra 2015 til 2016, noe som tilsvarer en økning på fire prosent, sier hun.

– Publikum søker til folkebibliotekene i økende grad. Besøkstallene viser en økning på 19 prosent fra 2015 til 2016. Bibliotekene i Sør-Trøndelag hadde vel 1,7 millioner besøk i 2016. Dette befester folkebibliotekenes rolle som en aktiv og sentral møteplass og kulturarena i kommunene, opplyser Øivin Stav, seniorrådgiver i Sør-Trøndelag fylkesbibliotek i en pressemelding.

Har lånt ut over sju tusen barnebøker

Bibliotekssjefen forteller at det er mest pågang av voksne og småbarnsfamilier som ønsker å låne bøker.

– Vi har i dag et veldig stort utlån av barnebøker, og i fjor lånte vi ut over sju tusen barnebøker. Når det gjelder voksenbøker, var vi på 13000 utlån, og i det tallet er det også ungdomsbøker, tidsskrifter og fagbøker.

– Vi låner og lager bokkasser til institusjoner, som barnehager. I tillegg har vi lesestunder for institusjoner som skoler og barnehager og det synes vi er veldig stas, forteller hun.

Videre i pressemeldingen står det at barn og unge er fortsatt de som låner mest. Utlånet av barnebøker økte med 3 prosent i 2016. Den positive tendensen fra 2014–2015 fortsatte inn i 2016. Hvert barn låner rundt ni bøker per år.

– En nærliggende årsak til økningen kan være en målrettet innsats gjennom bruk av lesestimulerings – og formidlingstiltak, og ikke minst lesekampanjer i mange kommuner, sier Stav.

På tredjeplass i Sør-Trøndelag

Folkebibliotekene lånte i 2016 ut 41.000 elektroniske bøker (e-bøker), en økning på 17 prosent fra 2015. Det betyr at det daglig ble lånt vel 100 elektroniske bøker gjennom de lokale bibliotek.

Oppdal bibliotek ligger faktisk på 3. plass i Sør-Trøndelag som låner ut flest e-bøker. De har kun Trondheim og Malvik foran seg.

– Vi har et veldig bra utlån på e-bøker, og hadde over 800 utlån i fjor. En av grunnene for at de har blitt så populære, er nok tilgjengeligheten. E-bøker kan du ha med deg overalt og det er enklere å ha den med, enten via en mobil eller et nettbrett, sier hun.

I fjor var det tre bøker som skilte seg ut som var svært populære blant oss oppdalinger. Det var boken «To søstre» av Åsne Seierstad, «Land ingen har sett» av Edvard Hoem og «Arv og miljø» av Vigdis Hjort. Disse bøkene er det lang venteliste på, og på en bok er det 14 på venteliste

– Nyutgivelser og bøker vi vet kommer til å bli populære, bruker vi å være rask med å få sikret oss. Vi bestiller ofte flere eksemplarer av boka og vi passer alltid å høre på hva brukergruppa vår spør etter, sier hun.

Arrangementer på løpende bånd

I tillegg til bøker, skjer det også mye spennende på biblioteket. Hver onsdag er det språkkafé og mandagsforumet er snart tilbake på agendaen.

– I høstferien arrangerte vi spilldag i samarbeid med ungdomsklubben, og det kommer vi til å gjenta til vinterferien. Det var rundt 18 personer som tok turen i høstferien, og vi håper at det er flere som vil ta turen mandagen i vinterferien, sier biblioteksjefen.

Rundt 40.000 deltok på arrangement i folkebibliotekene i Sør-Trøndelag. Bibliotekene hadde i 2016 30 prosent flere arrangement (bokbad, foredragsrekker, kulturarrangement, språkkafeer, seminarer) enn i 2015.

– Det kommer til å skje mye spennende framover. I tillegg til at mandagsforumet er tilbake og spillkvelden er satt opp, så skjer det en god del ting i forbindelse med ti års jubileet til kulturhuset i mars. Vi har også fått til et samarbeid med Oppdal helselag og Oppdal demensforening, så det blir et foredrag til våren med Vetle Lid Larssen, sier hun.

– Håper på et minst like bra år

Så langt trives Åbotnes Iversen i jobben som biblioteksjef.

– Vi har veldig mange trivelige lånere innom, og i tillegg har vi et veldig bra og kreativt miljø her på kulturhuset. Det er utrolig artig å være en del av en større enhet med mange forskjellige enheter, sier hun.

Hun er selv veldig bokinteressert.

– Akkurat nå går det i mye faglitteratur, for jeg har nettopp vært på mastersamling. Men det er ikke favoritten. Min neverending-favoritt er Ernest Hemingway, jeg er veldig glad i klassikere og romaner, sier hun.

– Forventningene for 2017 er at dette året skal bli minst like bra som 2016. Jeg håper folk fortsetter å være flink med å bruke biblioteket og at vi får et stabilt besøkstall, sier hun.