Terje Tysland ble i år tildelt Oppdal kommunes kulturpris.

«Hovedbegrunnelsen er hans kunstneriske virksomhet, og spesielt med tanke på hyllesten til Oppdal gjennom sangen «Bøgda mi». Han promoterer Oppdal gjennom å avslutte alle sine konserter med den låten», begrunnet fagansvarlig for kultur i Oppdal kommune, Anne Kristin Loeng.

– Det var kjempeartig å få den prisen. Vi er ikke større noen av oss enn at det er godt med et klapp på skuldra innimellom, forteller Tysland til Opdalingen.

Spilte inn penger til barnehjem

Trønderrockeren hadde ikke anledning til å være til stede på Nyttårskonserten da prisen ble delt ut. Selv var han i Thailand. For å takke Oppdal for utmerkelsen spilte han inn en video som ble vist på storskjerm foran publikum.

Men Tysland var ikke i varmere strøk for å bare slappe av. Gjennom eiendomsselskapet Norwegian Properties Group og hotelldirektør Gudmund Eiksund, fikk han muligheten til å spille inn penger til barnehjemmet Baan Jing Jai i Pattaya i Thailand. Her bor det 85 barn.

– Det var en fascinerende opplevelse. Mange gjør en flott jobb der nede. Det er artig å kunne bidra, om ikke med mye, men en liten del i hvert fall, sier 65-åringen.

Trives best i varmen

Stein Groven, kjent som Casino Steel, og den norske sangeren Claudia Scott var også med på konsertene, der overskuddet gikk til barnehjemmet. Slageren «Heile livet» gjorde Tysland nettopp med Scott i 1987.

– Jeg og Claudia synger sammen cirka en gang i året. Det er like trivelig hver gang, forteller han.

Etter tre uker i Thailand fløy han og kona Unni denne uken direkte til feriehuset på Gran Canaria i Spania.

–Det var så varmt i Thailand at det var godt å komme tilbake til normale temperaturer på Gran Canaria, humrer Tysland, vel vitende om vinteren og kulda hjemme i Oppdal.

Føler seg ensom i studio

Familien tilbringer det meste av vinteren i sydligere strøk. Det har de gjort i lang tid.

– Det er helsa mi som trekker meg til Syden om vinteren. Jeg har en kropp som ikke lengre trives så godt i kulda, forklarer Tysland, og legger til at de har planer om å feire jula i Oppdal i år.

I kjelleren i Spania får Tysland holde på med det han liker aller best, skrive musikk. Men den jobben er ikke alltid like givende.

– Det å være artist er ganske stusslig på mange måter. Mesteparten av arbeidet gjøres alene i studio. Jeg pleier å si at artistene gjør mest når ingen hører noe fra dem, forteller han.

Uten å ha noe å slå i bordet med, røper Tysland at han jobber med ny musikk.

– Det er ikke noe sensasjonelt. Det å skrive musikk er en kontinuerlig prosess. Jeg jobber også med en video fra noen kirkekonserter jeg har gjort, sier Tysland.