Siden åpningen i 2007 har nærmere 310.000 besøkt kinoen, 143.000 vært på kulturarrangement i storsalen og 440.000 besøkt badeanlegget. I tillegg har besøket vært stort i både biblioteket og i kunstgalleriet.

Det kan kulturhuskonsulent og kinosjef Morten Haagensen fortelle til Opdalingen.

Haagensen og resten av staben ved kulturhuset jobber nå for fullt med å legge siste hånd på innholdet i jubileumsfesten om fire uker.

–Vi skal snart ut med månedsprogrammet for mars, så da må vi ha programmet for jubileumshelga klar, forteller Haagensen.

17. mars for ti år siden spilte Tone Norbeck trompetfanfare på festforestillingen, og markerte på den måten åpningen av huset som mange hadde ventet på.

Jubileumsforestilling og kulturskole

Nå ti år senere har hun ansvaret for at kulturskolen skal få presentere seg under jubileumsfesten.

–Fredag skal elever fra kulturskolen danse i foajeen, mens et lærerband spiller, forteller Norbeck til Opdalingen.

Norbeck forteller videre at det fra klokken tolv på lørdag vil være åpent hus med ulike kulturskoleaktiviteter, etterfulgt av kulturkafé i Allsalen.

Haagensen kan fortelle at det arbeides med en jubileumsforestilling med mange lokale kulturkrefter i storsalen fredagskvelden.

–Og på dagen blir det naturligvis gratis servering av jubileumskake, røper Haagensen.

Han forteller at det også blir markeringer ved biblioteket og i kunstgalleriet.

–Vi har en utstilling med Ole Mauseth som åpner 17. mars, forteller han.

Mauseth er billedhugger, tegner og grafiker fra Surnadal. Han flyttet til Oppdal i 2016 der han har et mindre tegneatelié og rammeverksted.

Eksklusivt skuespiller-besøk

Haagensen forteller videre at det blir kino hele dagen.

–Ja, naturligvis. Vi vil vise film fra klokken tolv til klokken ti på kvelden.

–Vi får også besøk av skuespilleren Gørild Mauseth i forbindelse med filmen «Karenina & I», forteller Haagensen stolt.

Mauseth hadde hovedrollen i Riksteatrets teaterversjon av «Anna Karenina» som besøkte Oppdal kulturhus i mars 2012.

I filmen «Karenina & I» blir Mauseth utfordret av den nesten umulige oppgaven det er å spille «Anna Karenina» på et språk hun aldri har snakket og i forfatterens hjemland. Hun legger ut på en reise for å lære russisk og oppdage de egentlige årsakene til at Tolstoj skrev romanen. Det hun ikke vet, er at Anna Karenina vil bli hennes livs rolle og forandre henne for alltid.

Gørilds søken fører henne ut på en 11 000 km lang tur med Den transsibirske jernbane til Gorkij Drama Teateret i Vladivostok. Underveis besøker hun teatre, filmstudioer og operateatre, og hun møter andre kunstnere, Tolstojs slektninger og vanlige russere. Etter hvert som hun lærer mer om den rollen hun skal spille, viskes gradvis grensene ut mellom Anna Karenina og skuespilleren.

–Filmen er nærmest en dokumentarfilm, og gir et unikt innblikk i hvordan en skuespiller utforsker grensene mellom fiksjon og virkelighet, forteller Haagensen.

Han forteller at Mauseth vil fortelle om filmen i forkant av visningen, og svare på spørsmål i etterkant.

Små barn med store kniver og tungeskjæring

Haagensen forteller at de vil servere torsketunge på visningen av filmen «Tungeskjærerne» lørdag.

–Dette kan jo høres ut som en Ramaskrikfilm, men det er faktisk en veldig trivelig familiefilm, bedyrer Haagensen.

Ytterst i havgapet i Vesterålen, i torskekommunen Øksnes, finner vi barn helt ned i fem år på jobb som torsketungeskjærere. En gammel tradisjon som fortsatt er viktig for å rekruttere framtidas fiskere.

«Dette er en film som skildrer et røft og direkte, men samtidig varmt og ikke minst humørfylt miljø hvor barn jobber, får ansvar og inkluderes på lik linje med de voksne», skriver filmweb på sin nettside.

Dokumentarfilmen om tungeskjæring får strålende kritikker i Tromsø-pressen.

På lørdagskvelden er det klart for gjensyn med Klypa i humorshowet «Kjellen – med prostata mot stjernene».

–Dette er bare litt av det som vil skje i jubileumshelga, forteller Haagensen, som regner med å ha mer klart i løpet av uka.