Inne på Bakeriet Sprø i Oppdal møter Opdalingen kunstneren Ole Mauseth (50) over en kaffekopp. Billedhuggeren, tegneren og grafikeren fra Surnadal ble presentert for oppdalinger i fjor, da Midtbygda skole og barnehage avduket en klatreinstallasjonen som han sto bak.

I 2016 valgte 50-åringen å bosette seg på Midtbygda i Oppdal. Her har han foreløpig kun et mindre tegneateljè og rammeverksted. Overgangen er derfor noe stor fra hjembygda Surnadal, der han hadde et stort skulpturverksted.

– Da moren min døde lå det naturlig i livsløpet å gjøre en restart. Jeg fikk jobben på Midtbygda skole, som var en forholdsvis stor jobb over fire måneder, og flyttet dit kort tid etter. Det er noe med de såkalte tilfeldighetene. Det føles godt å være i Oppdal, forteller han.

Flytting er heller ikke et ukjent begrep for Mauseth. Opp gjennom årene har kunstneren bodd flere steder i både inn- og utland.

– Jeg er en rastløs person. Det å bevege seg geografisk er nødvendig for at jeg skal kunne utvikle meg mentalt, sier han.

Balanserer kunst og friluftsliv

Friluftsliv står sterkt i livet til Mauseth. Om vinteren bruker han mye tid på toppturer, og om sommeren klatrer han i fjellet.

– Friluftsliv har vært en rød trå gjennom hele livet mitt. De siste årene har jeg skjønt at man må erkjenne hvilke personligheten man har og finne en balanse. For meg er kunsten og åndslivet det sterkeste, men den fysiske biten står også veldig sterkt, forteller surnadalingen.

Interessen for friluftsliv kommer tydelig fram i flere av verkene til Mauseth. Tegningen «Nysnø i Tiurskog» har sin bakgrunn fra barndommen til Mauseth. Da han vokste opp i Surnadal var han nabo med en eldre fangstmann som drev med utstopping av dyr.

– Allerede da jeg var ni år stoppet jeg ut min første fugl. Jeg overnattet ofte i skogen for å få med meg store tiurleiker. Tiuren er i særstilling når det gjelder interessen jeg har for fugler.

– Ved første øyekast kan tegningen «Nysnø i Tiurskog» se ut som en illustrasjon av arten, men for meg handler det om å finne karakteristikken og kjernen i uttrykket. Den indre kraften, forteller han.

Aktuell med utstilling i Oppdal kulturhus

17. mars er Mauseth aktuell med utstilling i galleriet i Oppdal kulturhus. Dette skjer i anledning 10-årsjubileet til kulturhuset. Her skal han stille ut 25–30 tegninger og 4–5 store bronseskulpturer.

– Det er absolutt en av de mest omfattende separatutstillingene jeg har hatt så langt. Jeg har aldri hatt utstilling i Oppdal tidligere, så det passer veldig bra å ha det nå, sier Mauseth.

Kunstnerens største verk så langt i karrieren er skulpturen «Ved elvebredden», som står utenfor kulturhuset i Surnadal. Det er en 2,40 meter høy laksefisker. Statuen ble avduket da kongeparet besøkte kommunen for tre år siden.

– Jeg har selv vært en del av fisketradisjonen i Surnadal. Med skulpturen vil jeg vise kraften i den maskuline laksefiskeren, men samtidig få fram refleksjon. Elven i seg selv er et symbol på livet. Det å stå ved elva og la tankene gå er en utrolig flott tilstedeværelse, sier Mauseth.

Blir aldri mett av kunsten

Buddhistisk filosofi har i hele Mauseths voksne liv vært viktig.

– Gjennom østlig filosofi har jeg funnet ut at kjernen i all religion er felles hvis man tar bort maktbehovet og egoet hos mennesket, forteller han.

En av Mauseths favorittforfattere- og filosofer er norske Arne Næss.

– Han har en veldig fin tilnærming til naturen. Næss mener at alt har en egenverdi. Dette har også blitt en vesentlig tanke for meg. Altfor ofte holder vi fast på moralen i samfunnet og tenker at dette er riktig eller dette er galt, sier han.

– Føler du aldri på mettheten når du er ferdig med et kunstverk?

– Nei. Jeg kan ofte føle metthetsfølelsen etter en lang skisesong når jeg lengter mot sommeren, men med kunsten er det ikke slik. Jo mer kreativitet jeg avler, desto mer vil jeg holde på, forteller Mauseth.