Ola Røtvei ble kjent som ordføreren som stemte nei til bygdas kulturhus, men som til slutt endte opp som styreleder for samme institusjon.

- Egentlig var det litt mer innfløkt enn som så, forteller Ola Røtvei, som understreker at han er glad for at alle utredningene om nytt kulturhus som ble gjennomført opp gjennom årene endte opp med dagens flotte samlingspunkt for lokalt og nasjonalt kulturliv.

- Egentlig stemte vi ikke imot, men for en utsettelse for å se på det totale kostnadsbildet, men når det nå ble flertall for å sette i gang arbeidet forholdt alle de folkevalgte seg til det, forteller Røtvei til Opdalingen.

Da de folkevalgte stemte ned et forslag om et nytt hotell med eget kulturbygg i Hovden og investorene trakk seg, ble det etter hvert klart at kommunen kom til å bygge sitt eget kulturhus.

Røtvei minnes at budsjettet for prosjektet som ble lagt fram og vedtatt var så presset at det etter hvert ble behov for å øke bevilgningene.

- Og husker jeg ikke helt feil så var det ofte Arbeiderpartiet som la fram forslag om ekstrabevilgninger i formannskapet, minnes gammelordføreren. Som også fikk gleden av å åpne det nye kulturhuset for ti år siden.

- Jeg husker at jeg oppfordret bygdafolket til å bruke huset og bruke det hardt, og det er jo takket være folket i bygda og distriktet rundt som gjør at det har blitt slik en suksess, sier Røtvei.

Han ser at kulturhuset kan ha hatt en viss påvirkning på det som skjer ute i grendene, at kulturlivet har blitt sentralisert.

- Men dette er en konsekvens av å bygge et slikt hus. Det var ikke så mye som skjedde før heller, men det skjer nok enda mindre nå, mener Røtvei.

Han er skeptisk til å legge altfor mange oppgaver til kulturhusforetaket.

- Skal vi legge alt innen det utvidede kulturbegrepet innunder kulturhuset så må vi også ta med idretten. Jeg mener jo at det fortsatt er områder innen kulturen som trenger en politisk styring, blant annet det som har med barn og unge og gjøre.

Han tenker at det kanskje også er riktig at kulturminneområdet på Vangsfeltet bør være kommunens eget ansvar i stedet for å overlate ansvaret til kulturhuset.

- Bør ikke kulturlivet i en kommune være gjenstand for politisk prioritering i stedet for å overlate det til et kommersielt foretak?

- Jo, slik det er i dag er jo mye av kulturlivet i Oppdal flyttet ut av kommunestyresalen, medgir Røtvei.

- Kan dette beskrives som en ansvarsfraskrivelse fra politikernes side?

- Jeg vil heller si at det er viktig at man holder denne debatten levende og diskuterer hva man vil med kulturen i Oppdal, og så må man være bevisst på hvilke prioriteringer man gjør og hva man setter ut til andre å drifte, kommenterer Røtvei.