Hver uke tar vi et lite dypdykk i Opdalingens over 80 år gamle og svært omfattende arkiv. Her har vi plukket fram noen notiser som viser litt om hva som var gangbart lesestoff den gang da. Bli med oss tilbake til fortiden; god lesefornøyelse!

Fredag 21.3.1975

Godt håp om TV-FM omformer på Ålmannberget

Etter tredje gangs henstilling fra kommunen til Teledirektoratet om forsøk på bedring av TV/FM-forholdene i Oppdal, ser det nå ut til at dette skal bære frukter. Ikke så veldig lenge etter at siste henstilling var sendt fra kommunens side, kom det folk fra Televerket til Oppdal for å foreta måling og prøving av de forhold som kunne ligge tilrette for en ny TV/FM-omformer. Flere målinger ble foretatt, både på Ålmannberget og på toppen av Hovden. Hva disse målingene brakte som resultat fikk vi ikke greie på mens arbeidet pågikk, men nå ser det ut til at det hadde hatt positiv virkning. Formannnskapet har mottatt brev fra Teledirektoratet der det heter: Teledirektoratet håper at det nye omformeranlegget på Ålmannberget, der det også vil bli installert OLT-anlegg, vil komme i drift i 1976.

Ser man det, ser man det. Det hjelper å mase som oftest. Dette var jo meget positivt, og tyder på at forholdene med både lyd og bilder vil bli betydelig bedre i fremtiden.

Torsdag 20.3.1952

Drakk hårvann

En mann som arbeider på Sunndalsøra har meldt at han er blitt frastjålet minst kr. 500 av en drikkebror ved et kalas i Oppdal. Herrene var sterkt beruset og hadde også nyttet hårvann, som ved anledningen gikk inn gjennom mannen i stedet for i håret, melder Nidaros.

Mandag 20.3.1995

Rulletrappa ferdig

- Rulletrappa er ferdig montert. Vi venter på Heiskontrollen for å få den godkjent, sier Olav Brattbakk, medeier i Sagtunet butikksenter. Vittige tunger på Sagtunet bemerket at returen ned var glemt. – Denne går jo bare oppover. Skal vi kanskje hoppe ned igjen?

Fredag 19.3.1937

Gymnastikkopvisninga i Opdalshallen

Som ein ser av annonsen vil det bli gymnastikkopvisning i Opdalshallen. Det er ein flokk ungdomar som kjem til å syne fram det som jamt går under namnet Buchs gymnastikk. Det er lærar Tråvik på Gauldal folkehøgskule som er leidar for denne tropp. Folkehøgskulestyrar Holdhus som dei fleste veit er ein særleg flink talar vil halda foredrag um nyare gymnastikk med ljosbilete attåt.  Dette er noko for idrottsungdomen. Lærarar og skulestyremedlemar skulde ha særleg interesse av å sjå den nye gymnastikken. Det er elles noko for alle no når gymnastikken etter kvart vinn seg meir og meir inn både i skulen og andre stader. Difor vil me opmoda så mange som mogleg å koma og sjå og høyra.

Torsdag 22.3.1962

En hilsen fra Fargo, North Dakota

Bladet har fått en hyggelig hilsen fra Sivert A. Aalbu, Fargo, North Dakota (bror til Anton). Der borte har de hatt en streng vinter med en masse sne. Han har ikke sett så mye sne siden han kom til North Dakota. Jeg har truffet Sivert en eneste gang. Han var sammen med avdøde Georg Aalbu på besøk i Gjevilvassdalen. Husker jeg ikke feil skulle det vel ikke være større aldersforskjell mellom disse to. K. H. D.

Mandag 21.3.1938

Erling Bakk’s slekt

En av våre interesserte medarbeidere i Rennebu forteller oss at bureisingsmannen Erling Bakk’s oldefar Torger Haugen var ordfører i bygda og formann i matrikuleringskommisjonen i Rennebu i 1864. Han var en av de største kommunemenn Rennebu har fostret. Bestefaren var også en av de mere kjente kommunemenn i bygda, faren var en dypt tenkende mann som har innehatt mange tillidshverv. De har alle været i besiddelse både av håndens og åndens evner.

Fredag 25.3 1966

Unghestsjåa 1966

Unghestsjåa for 1966 begynner 30. mars i Oppdal kl. 9. 00. Det er etter hva Landbruksselskapet uttaler innmeldt 10 dyr i Oppdal. Enda er det folk som sverger til hesten og vil møte opp den dagen. Dommere blir: Statskonsulent Arve Rolstad, Oslo og bonde Halldor Rolvsjord, Oppdal.

Onsdag 22.3.1995

- Vi har fått ny barnehage

- Det er artig her. I dag har jeg lekt med klosser. Også har jeg fått kake og saft fordi vi har fått en ny barnehage. Vi var nedi kjelleren og sang om de tre fiskene. Også sang vi om bukkene Bruse og eventyrvisa. – Jeg er så mange år. Sier Ingrid Sandblost og viser oss fire fingre, men snart er tommeltotten også med. Vi møter henne ved modellkitt-bordet i Sildreveien barnehage. De hadde åpning både mandag og tirsdag. At det ble spredt over to dager var for at alle skulle få bli med på kakefest. Sildreveien framstår i dag som en romslig, lys og fin barnehage, og det er rom for det meste i huset. Barnehagen har hatt en litt turbulent vinter med flytting og Våttåhaugvind, men nå frydet både store og små seg over ny-barnehagen.

Mandag 20.3.1939

Fjellstugguene

Det er no vorte dryfta spursmålet um å skrive soga til fjellstugguene. Det kunde vore gledeleg um så vart gjort. Fjellstugguene i Opdal er av dei eldste og av dei som har dei rikaste historiske tradisjonane. Frå desse er slekter vorte spredd både nordover og sydover.

Torsdag 22.3.1962

Pengeskap brutt opp på Heimdal og Ulsberg

Natt til mandag ble det begått en serie skapsprengninger og innbruddstyverier på strekningen Heimdal – Oppdal. I en sagbruksbedrift har tyvene gått løs på to pengeskap med brekkverktøy. De fikk opp det ene og sikret seg noen tusen kroner i bytte. Et verksted på Ulsberg ble besøkt og pengeskapet brutt opp, her ble utbyttet et par tusen kroner. Døren til en bensinstasjon på Oppdal er også brutt opp, men her ble det visstnok bare stjålet bensin. To svenske omstreifere og en unggutt fra Heimdal er av politiet arrestert som mistenkt for innbruddene. De hadde rikelig med penger på seg, da de ble arrestert av det svenske politiet på toget fra Mora i Dalarna til Luleå.

Fredag 19.3.1937

Hingstespørsmålet

I Drivdalen skal det være god tilslutning til aksjetegningen til innkjøp av hingst.

Torsdag 27.3.1941

Rokken

Her i Opdal er det vel rokk ennå på de fleste gårdene, men sannsynligvis mangler det rokker her og. Bestyrer Lillebergen i Husfliden forteller i Adressa at det ikke kan skaffes nok Gauldalsrokker i disse dagene.