Torsdag 19.4.1951

Samen Rasmus til Oppdal

Som det framgår av annonsen i dag kommer den så kjente same Rasmus Rasmussen til Oppdal og holder foredrag med film fra Finnmarksvidda. Rasmus reiser rundt og samler inn midler til et sinnssykehus i Finnmark og han forteller at en nå er kommet godt på veg med dette arbeid. Bare dette gode formål og den vakre fargefilm fra Finnmarksvidda skulle mane folk til å møte mannjevnt fram. Det er ikke lite Rasmus har opplevd i arbeidet sitt. Han har vært i London, hvor han for øvrig holdt på å bli arrestert på grunn av den lange reinsslakterkniven sin. I Paris har han hatt flere opptredener, bl. a. som en av de første nordmenn i televisjon.

Onsdag 17.4.1935

Bruene forsterkes

Fra Opdal meldes at bruene på riksveien Opdal- Lønset skal forsterkes og utvides, da de ikke er beregnet på så svær tyngde som brøitebilene med full last. På grunn av de forholdsvis svake bruer har ikke bilen kunnet kjøre med full last under brøitingen. Når bruene kommer i forsvarlig stand vil hele 10 tonn kunne legges på, og da må snøen være svær for å stagge den. I vinter har man forøvrig drevet på med bortsprenging av de verste fjellknausene på veien Lønset-Opdal. Flere arbeidere er tatt inn i det siste. (Nidaros)

Mandag 21.4.1941

Kval harpunert ved Sunndalsøra

Det er vel første gang i historien at det er blitt harpunert kval i fjorden ved Sunndalsøra, men dette hendte altså fredag i forrige uke. En enslig kval hadde forvillet seg inn i fjorden og her hadde den holdt til en ukes tid. Fredag kom det to kvalfangerbåter hit og etter en hissig klappjakt rundt fjorden måtte kvalen til. Det var ikke noen særlig stor kval men noen gode «biffer» blir det vel. Det hadde samlet seg mange tilskuere til den spennende jakt.

Torsdag 21.4.1938

«Blodrøter» av Inge Krokann

er nett komen på svensk hos Bonnier og blir utlyst slik i vårkatalogen, fortel Norsk Tidend.

«Kring ett rättsfall som i en mansålder diskuterats i Norge har den yngre norska generationens ledande bondediktare byggt denna monumentala bygdeskildring, som är en av den moderna litteraturens bästa kollektivsskildringar».

Torsdag 25.4.1963

Thorleif Schjelderup tilbake til Oppdal

Da Thorleif Schjelderup sist gjestet Oppdal med sine nye flotte filmer, var det mange som ikke fikk anledning til å komme på hans forestillinger. På oppfordring har han derfor lovet å komme tilbake, og torsdag 2. mai er han atter å finne i kinoen. Schjelderup er blitt mer og mer begeistret for Oppdal, og det er ingen tilfeldighet at nettopp Oppdal har fått en bred plass i hans filmer.

Torsdag 21.4.1938

Ny Opdalsbok

Etter det me har høyrd har lærar Ola Setrom alt teke til med ei ny bok. Det blir eit framhald av «Medan steinane mel». Det skal bli interessant å høyre meir um Jo, Dordi og mange fleir.

Onsdag 15.4.1960

Opdals Sparebank

har hatt forstanderskapsmøte. Det ble vedtatt å gi kr. 1 250 til Oppdal Aldersheim, 500 til Oppdal Museumslag og 250 til juniorkorpset. Det ble vedtatt at hvert barn født i Oppdal fra 1960 får en bankbok på kr. 10. Beløpet med renter får de disponere ved fylte 15 år.

Torsdag 20.4.1950

Tyvslakting av rein på Lønset

En ungdom som var på skitur oppe i fjellet ovenfor Hoel-Bøe-gårdene på Lønset, overrasket forleden noen karer som hadde drevet tyvslakting av tamrein. Karene tok til bens og ungdommen kunne ikke dra kjensel på dem. Det ble så foretatt undersøkelser i terrenget, og reineieren fant tre dyr som lå nedgravet i snøen. To av dyrene ble gitt bort til revmat, men det tredje hadde ligget noe lengere og var ubrukbart. En får håpe at tyvene blir hektet, for en må jo kunne gå ut fra at folk som stjeler rein, også kan være ute etter andre husdyr. Det går mye sau i dette terrenget.

Fredag 24.4.1936

Rutebilane

gjekk fulle fleire dagar etter påske. Nye gjestar kom og. Det ser endeleg ut til at turistane for alvor kan få augo op for Opdal.

Torsdag 19.4.1951

Vasskjøringa

drives ennå på mange gårder i bygda. De frosne vassledningene vil nok fortsatt være frosset i lange tider framover.

Torsdag 20.4.1950

Klesvask

hører til en av de mest anstrengende plikter en husmor har. I USA kan man imidlertid nå få kjøpt en maskin som vasker, vrir og tørrer tøy uten noe som helst tilsyn. Etter velgjort arbeide renser maskinen seg selv og bryter den elektriske strømmen. Husmoren kan gå ut og gjøre innkjøp i mellomtiden.

Torsdag 21.4.1938

Nerskogen

blev omfattet med en levende interesse siden den berømte Snøfrid kom til verden. Helt til utlandet strekker denne interesse sig. Det fortelles også at det er kommet forespørsler om tomter der ute siden den ungen blev født til verden på en langslede.