Folketonemessa "Vindens hjul" av Henning Sommero beskrives som en sprelsk gammeldansmesse, og er en forestilling, tuftet på eldre gammeldansmusikk fra blant annet Rørosdistriktet.

- En gammeldansmesse kan kanskje høres litt tungt ut, men fakta er at det er ganske sprelske greier, sier dirigent i Oppdal Songlag, Rigmor Aas.

Det er songlaget, godt assistert av kapellmester Sverre Stenløkk og hans musikere, som fremfører messa gjennom to konserter, den første ble holdt i Oppdal kirke 1. mai.

Den andre førstkommende torsdag kveld i Lønset kirke, kirka med distriktets beste klang, i følge Stenløkk.

- I tillegg til messa, som faktisk ikke varer lengre enn en drøy halvtime, vil både Oppdal Songlag og musikerne fylle på med sang og musikk. Flere av sangene har lokalt tilsnitt, sier Aas.

Oppdal Songlag var på Os på stevne, der de deltok på et seminar med Henning Sommero. Der ble to av sangene fra "Vindens hjul" presentert, og etter å ha snakket med Sommero om hva dette egentlig er for noe, begynte Rigmor Aas å tenke forestilling.

Messen "Vindens hjul" har innslag som Kyrie i valsetakt, og Gloria, bygget på halling, altså noe som er et nokså nyskapende møte mellom gammeldans og messeliturgi.

- Da måtte vi få tak i musikere som er i stand til å takle de ulike sjangerne i forestillingene. Dette er slett ikke hverdagskost for hverken sangere eller musikere, sier hun.

Med seg som musikere, har kapellmester Sverre Stenløkk Tor Anders Berget, Kerstin Bergenwall, Arne Emil Skjørstadmo, Karin Rossvoll og Stephanie Bergenwall Strand.

Et annet innslag utenom det vanlige, er tekstlesing av deler av Trosbekjennelsen på Latin, etter maurtueprinsippet. Det betyr altså at tekstleserne vandrer rundt i kirka mens de leser.

- Jeg tror ikke noe lignenede er blitt fremført i Oppdal og Rennebu før, så dette blir en ganske spesiell opplevelse for publikum, sier Rigmor Aas.

Og for ordens skyld, vinden det er snakk om i tittelen på stykket, har ingen ting med været å gjøre, men henspeiler på en hjulvinde. Vindens hjul.