Torsdag 28.4.1938

Ein smågut heldt på og skulde drukne

Oppe ved Sætersbrua heldt ein smågut på og skulde drukne tyrsdag. Ein son til ein arbeidar i steinindustrien, Kjærstadhaug, og ein av jamnaldringane til guten heldt på og leika nede ved elva. Son hans Kjærstadhaug datt uti, men den andre sprang trast op i brakka og varsla folk. Det var så heldig at arbeidarane hadde matkvild, og ein av desse kunde symja. Han hoppa uti og drog guten i land. Alt gjekk godt denne gonga.

Torsdag 27.4.1961

Senterparti-fest på Lønset

Senterpartiet hadde en meget vellykket fest på Lønset lørdag kveld med godt oppmøte. Ola J. Vindal ledet møtet. En prolog av en anonym forfatter ble lest av Marit Berdal Vasli, som også deklamerte to dikt. Hovedinnslaget i festen var et ypperlig foredrag av formannen i Sør-Trøndelag Senterparti, Johan Syrstad, som talte om aktuelle spørsmål i tiden. Forøvrig viste Knut K. Dørum en fargefilm bygget over Krokanns dikt om Oppdal. Ellers ga Lønset Songlag noen nummer, og det hyggelige samvær er verdt å huske.

Fredag 23.4.1937

En drøi marsj

En rindaling, Lars Sande, som i vinter har arbeidet i Opdal hadde forrige torsdag en drøi marsj. Han gikk fra Opdal til Rindal, en strekning på 9-10 mil, på 11 timer. Over fjellet var føret fint, men nede i Folldal var det nokså tungt. Der hvilte han i 2 timer. Ved Blåhø var han ute for et uhell i det han rendte ut for et 50-60 m. høit stup. Til alt hell gikk det godt. Sande reiste fra Opdal kl. 6 og kom til Rindal kl. 5 eftermiddag.

Torsdag 26.4.1951

Museum i Oppdal

Det har i lengre tid vore arbeid for å få til eit bygdemuseum for Oppdal, utan at det nett har vore laga så mykje blæst omkring saka. Arbeidet har gått på helst i det stille, men det har no kome så langt at vi snart kan seie samlinga er ein realitet, om det enn er langt att til målet som er sett er nådd. Fleire hundre ting er alt samla, og vi vil oppmode alle som kan ha gamle ting liggande, om å levera det inn åt museumsstyret, eller og gje opplysingar om kvar slike ting er å finne. Museumsstyret arbeider utan pengeløyving til samlararbeidet og tek med takk imot all hjelp frå interesserte. Ein fin tilvekst har museet no fått i Ola Hansens samling på Skjørstad. R.

Torsdag 30.4.1942

Gunnes frå Rennebu

har drive med sagbruk ved Fagerhaug. Han har kjøpt skog på rot i statsskogane og drive tømret fram. Han har drive liegeskurd attått. Han har nå flytta sagbruket til Rennebu att.

Fredag 23.4.1937

Oppdal skolestyre

hadde møte forrige torsdag. Det blev vedtatt å søke om å få beholde den nuværende klasseinndeling for skolene i bygda. Det er som bekjent i knappeste laget med barn ved enkelte av skolene. Videre forelå en søknad fra tilsynet i Haugen om å få 6-delt skole. Denne søknad kunde ikke skolestyret anbefale da det er i minste laget med barn til 5-delt skole. Behandledes vannspørsmålet for Haugen skole. Det blev pålagt skoletilsynet i kretsen og undersøke hvordan en kan få vann på beste og billigste måte. Fra opsitterne i Skardalen forelå det søknad om oprettelse av skole for barna der ute. Denne søknad blev ikke anbefalt da det ikke kan skaffes tilfredsstillende skolelokaler. En del av de barn som var nevnt i søknaden var for unge, så de heller ikke har lovlig krav på skole.

Torsdag 27.4.1961

Svindler og tyv dømt

En 39 år gammel bokselger fra Fåberg er ved Nordmøre herredsrett dømt til 5 måneders ubetinget fengsel for bedragerier. Han hadde tatt inn på en rekke hoteller i Sunndal, Oppdal og Dombås uten å betale for seg. Dessuten hadde han stjålet en radio fra den kjente fotballspiller Gunnar Dalen. Forlaget hadde også anmeldt ham for manglende oppgjør. Han er tidligere straffet for tyveri.

Torsdag 28.4.1938

Søndag 1. mai

er det gaukmess. Minnedag for apostlene Fillip og Jakob den yngre. På primstaven står en gauk. Gamle værmerker: Frys det, blir det frost før Mikkelsmess. Skinner sol i fjell blir det tørr-år. Første gang en hører gauken må en merke sig: Nord er någauk (varsel om død), syd er sågauk (lykke med såningen), vest er viljegauk (går efter ønske), aust er giljegauk (lykke i frieri). Mai har sitt navn efter den romerske gudinne Maja.

Torsdag 28.4.1938

Den svenske naturfilm

og folkelivsskildring «Seterjenten» spilles i «Hovshall» 1. mai. Filmen skal være enestående vakker og god og den charmerende Inga Tidblad er den sarteste sæterjente som noengang har satt en lur for munnen, skriver «Aftenposten».

Fredag 26.4.1935

En del ulykker inntraff

det også i år i påsken, men de var ikke av særlig alvorlig art. Verst gikk det ut over en dame som bodde på Opdal st. og fikk brekt lårbenet. En dame i Storlidalen fikk vridd en fot. En annen dame måtte fraktes hjem på skikjelke fra Gjevilvassdalen. Hun hadde også ødelagt en fot.