Abdirahman Sheik holdt 17. mai talen på Berkåk. Her kan du lese deni sin helhet.

"Gratulerer med dagen! I dag må dere feire med stolthet, kjærlighet,tålmodighet og glede. Det er viktig for oss for flyktninger å væremed og feire en dag som betyr mye for dette land.

17. mai er Norgesnasjonaldag. På denne dagen i 1814 ble Norges Grunnlov undertegnetpå Eidsvoll. I 1947 ble 17.mai en offisiell flaggdag. I følgehistorien ble 17. mai for første gang feiret i Trondheim i 1815, ogdet er jo spesielt da vi er trøndere! Jeg og alle flyktninger iRennebu og Norge er veldig heldige. Vi har lært et helt nytt språksom vi aldri hadde hørt før, og vi har møtt mennesker fra en nykultur, og min erfaring er at det lønner seg å være nysgjerrig.Nysgjerrig på å lære, hvorfor gjør dere det på den måten og hvabruker dere å gjøre?

Jeg vet det er viktig at man har lyst til åbidra med det man kan, og jeg tror at flyktningene er stolt av å boi Norge. Jeg er imponert over det norske systemet og tror Norge kanvære et godt eksempel for verden på hvordan etniskeminoritetsgrupper kan leve sammen i fred og harmoni. Jeg tenker atNorge har klart å håndtere utfordringer som mange land sliter med idag. Jeg, med min innvandrerbakgrunn fra Somalia, har lært, opplevdog utviklet meg mye i disse årene etter jeg kom til Norge ogRennebu.

Vår statsminister snakker om Hverdagsintegrering, og deter et viktig tema som innbyggere og flyktninger må jobber sammenom. Hverdagsintegrering opplever jeg hver dag i Rennebu og påStøren der jeg går på skole. “På veien til Gauldal VidergåendeSkole var jeg sammen med min venn Gunhild Sæter. Vi kjører sammentil Støren hver dag. På disse bilturene reflekterer vi over detmeste. Barna, aktiviteter, norske holdninger og tradisjoner. Jegforteller om mine vaner og tradisjoner, og sammen lærer vihverandre om kulturelle erfaringer. Dette er også en del avhverdagsintegrering”.

Dere rennbygger er flinke til å spørre oss ombarna skal sitte på til en klassebursdag, sender meg beskjeder påtelefon om påminnelser om kamper og aktiviteter til barna. Jegtenker at for oss er hverdagsintegrering å være i komite iRennebuhallen på håndballkamper eller på gressbanen påfotballkamper. Dette er en fin arena for oss flyktninger til å lærespråket og bli kjent med barna og foreldrene. Jeg og andreflyktninger må lære oss dialekten, og det er ikke like lett. Noensnakker veldig fort, og da er det vanskelig å forstå. Et uttrykkjeg har pugget den siste tiden er: « Kåss går de me de?» Den ervanskelig, men jeg skal få det til!! Et annet uttrykk som jeg harprøvd å lære meg: Ajour. Hvis jeg er ajour, så har jeg kontroll!(noe jeg ikke har i praksis).

Vi som kommer som flyktninger kommerfra et annet land, med en annerledes kultur og et annet språk og vigir dere som bor i Rennebu innblikk i en annerledes hverdag. Vi somflyktninger ønsker å lære dere som innbyggere om vår kultur, og viønsker å lære om norsk kultur og tradisjoner. ‘ Jeg og min familieer stolt over å være fra Somalia, og jeg vil fortelle dere litt omhjemlandet vårt.

1. juli er Somalias nasjonaldag. 1. juli er likeviktig for oss som 17. mai er for nordmenn. Vi feirer landetsuavhengighet og at den nordlige og sørlige delen av landet bleslått sammen til ett land, Somalias nasjonalsang heter,«Soomaaliyeey toosoo» det betyr Somaliere våkn opp! Vi feirer medtaler, musikk, sang, dans og tradisjonell mat. Dette er etfamiliearrangement. Vi lærer våre barn om landet vårt og om hvorforvi feirer denne dagen. Mange av våre barn er jo født og vokst opp iNorge.

Somalia var en koloni fra rundt 1875 fram til slutten av1950-tallet. Den nordlige delen var britisk mens Sør-Somalia varitaliensk koloni i mesteparten av denne perioden (1889–1941).Diskusjoner om selvstendighet begynte etter 2. verdenskrig oglandet fikk sin selvstendighet i 1960. Etter selvstendigheten bygdedet seg raskt opp interne spenninger og landet har med noen avbruddvært i borgerkrig siden 1991.

Situasjonen i Somalia er preget avvold og terror. Islamistgruppen al-Shabaab har i en årrekke kjempetmot den svake regjeringen i landet som støttes av en fredsbevarendestyrke fra Den afrikanske union 680.000 mennesker flykter frahjemmene sine i Somalia. Tørke og mangel på mat driver dem påflukt, sier organisasjonen Flyktninghjelpen. Lite regn har rammetSomalia hardt. Landet opplever den verste tørken på 20 år.

Regntiden har startet, men det er ikke sikkert det kommer nok regn.Da vil landet oppleve en ny sultkatastrofe, advarer organisasjonenFlyktninghjelpen. 680.000 mennesker har allerede forlatt hjemmenesine på leting etter vann og mat. De gjør det for å redde familienesine fra å sulte i hjel. Noen har også flyktet over landegrensene,.2,9 millioner folk opplever en matkrise på grunn av tørken, ifølgehjelpe-organisasjonen. Tidligere denne i mai fortalteorganisasjonen UNICEF at tallet på akutt underernærte barn iSomalia er 1,4 millioner. 275.000 av dem kan dø, halvparten av dedøde er barn Regntiden kan gi flere tilfeller av sykdommer sommalaria og kolera.

Vårt folk og land har ekstreme utfordringer nå.Det er vondt for oss å tenke på også på en festdag som denne. Kanvi ikke sammen sende tanker til dem og andre som lider, og ønskeoss en bedre verden for alle barn, kvinner og menn, mammaer ogpappaer? Internasjonal solidaritet er en fin gave fra Norge ogRennebu til Somalia og verden ellers. Takk til dere alle!"

Jeg ønsker kort å fortelle minførste opplevelse, da Sahro, min kone, kom til Norge i 2012, førmeg og barna. Jeg og barna bodde i Kenya, og der fikk jeg en MMSfra Sahro der hun går i folketoget i Namsos med norske flagg ogmennesker med flotte bunader. Det opplevdes stort å få dennemeldingen. Nå har jeg opplevd dette selv flere ganger, og jeg blirlike imponert hver gang.

Norge har en fin feiring av bursdagen sin,der barna er pyntet, synger og er glade for å feire sinnasjonaldag. Jeg ønsker dere ALLE sammen en fortsatt fin 17.mai, ogvil med dette benytte anledningen til å si: TUSEN TAKK for at derealle sammen er så gjestfrie, snille og hjelpsomme til flyktningenei Rennebu. Vi er så stolte av å få bli en del av bygda ogsamfunnet! “Rennebu er et godt sted å være - til alle” Sammen vikan gjøre gode ting".