Før jul i fjor ble Mona Alver Krogen og Eirun Horvli trukket ut til å reise nedover til Uganda i Afrika for å åpne to vannbrønner, som elevene ved Oppdal videregående skole har samlet inn penger til gjennom «Aksjon Brønnboring». I fjor fikk de inn 174.000 kroner til formålet.

29. april dro de to jentene av gårde sammen med lærer Gunvor Gustavsen, som har vært med på flere av disse turene tidligere. Etter en opplevelsesrik uke kom reisefølget trygt hjem igjen til Oppdal 8. mai. Opdalingen tok denne uken en prat med trioen i kantinen på skolen.

– Jeg sitter igjen med mange inntrykk og følelser. Vi hadde en kjempefin tur, men samtidig er det tungt å tenke på hvor ille mange av menneskene der nede har det, forteller Horvli.

– I tillegg var det spesielt å se hvor stor pris de setter på små ting. Bare da vi delte ut bamser og badeballer ble de kjempeglade, sier Alver Krogen.

Holdt tale på brønnåpning

Turen startet med et besøk i en liten landsby utenfor millionbyen Kampala. Her fikk de være med å åpne en brønn som Lions Skånevik har samlet inn penger til.

– Vi ble møtt av flirfulle barn som gjerne ville bli tatt bilde av. Folk spilte trommer, danset og holdt taler, forteller Alver Krogen.

Da Alver Krogen skulle åpne den ene av oppdalsbrønnene var både presse og parlamentsmedlemmer til stede. En vakt med maskingevær beskyttet politikerne og viste kontrastene i landet. Oppdalsjenta holdt en tale foran folkemengden.

– Jeg var litt nervøs, men jeg følte det gikk greit. Jeg sa at vi i Norge bare kan forestille oss hvordan folk i Uganda har det. Selv om brønnen ikke endrer alt, håper jeg de vil få det litt bedre i hvert fall, forteller Alver Krogen.

De gjennomsnittlige brønnene kan pumpe ut 500 liter vann i timen. Brønnen som Horvli åpnet pumper ut hele 2000 liter i timen.

– I talen min presiserte jeg at vann er naturlig for meg hjemme i Norge, og at jeg er glad for å kunne gi dem rent vann, sier Horvli.

Møtte slumbarn på skolen

Turistene fra Oppdal fikk også se hvordan de fattigste menneskene lever på landsbygda. Folk bor i små runde hus med stråtak.

– Midt i de små landsbyene har de ofte et stort mangotre. Det gir masse frukt og samtidig mye skygge, sier Gustavsen.

Det ble også lagt et besøk til en skole i Kampala i utkanten av slummen. De fleste av de 2000 elevene som går der er slumbarn.

– Det var interessant å være med på undervisning. Elevene svarte i kor og klappet, sang og danset etter at barna hadde vært oppe ved tavla, forteller Alver Krogen.

På slutten av oppholdet sjekket de inn på et luksushotell i nasjonalparken Murchison Falls ved Nilen, som er verdens lengste elv. Her var de på safari og båttur der Nilen er på sitt smaleste.

–Det var ganske spesielt å komme så nært innpå elefanter, sjiraffer og andre dyr, sier Horvli og smiler.

Se flere bildeserie fra Uganda-turen øverst i artikkelen!