Nederlenderne er et folk man bare må bli glad i. De er vennlige og åpne, og lette å komme i kontakt med. De hilser på bussjåføren, og smiler til sine medpassasjerer. Er det noe du lurer på, får du alltid svar fra de du spør, uansett hvor du er.

Vi fant privat overnatting i Amsterdam gjennom Airbnb, siden hotellprisene var mange ganger over vårt reisebudsjett. Erfaringene var så gode, at vi vil benytte oss av lignende igjen. Vi bodde hos en hyggelig mann ved navn Joris i bydelen De Pijp, og det var nesten som å bo på hotell. Han kunne svare oss på alle slags spørsmål, og kom med nyttige og gode råd. Området var rolig, samtidig som det ikke var mer enn et steinkast til de nærmeste restaurantene og trikkeholdeplassene. Kollektivtilbudet var veldig bra og billig, men vi tok taxi fra flyplassen og dit vi skulle bo, av praktiske hensyn. Overraskelsen var stor, når vi etter hvert fant ut at det var en Tesla vi hadde satt oss inn i. Den sparket fra godt på motorveien og suste forbi alle andre, nærmest lydløst. Det blir nok ikke helt det samme å ta taxi etter dette.

Alternativt transport-middel

Sykkel er det store transportmiddelet i Amsterdam og Nederland. Det ble aldri så vi leide oss det, men vi ble utrolig fascinert av å se på andre. Det virket som om de syklet for livet. Full fart hele tiden, enten de var gamle eller unge. Og syklister har visst forkjørsrett både overfor bilister og gående. Kun en gang så vi en syklist som holdt ut hånden for å varsle hvor han skulle, ellers var det bare å være klar til å hoppe unna. Syklistene har egne kjørefelt, så når man har vendt seg til dem, så går det bra. Sykler preger virkelig gatebildet i kanalbyen Amsterdam. De står parkert over alt i hopetall, og de gjør seg godt på bilder, der de står lenket fast til alle bruene byen har å by på.

April og mai er høysesong for turister i Amsterdam og omegn, og det kommer folk fra hele verden dit. Hovedårsaken er nok tulipanblomstringen, som man allerede kan se fra flysetet. Svære åkre med blomster i alle slags farger, er synet man blir møtt med. Det er nesten så man lurer på om man er kommet til himmelen. Verdens største vårblomstrende park ligger i Lisse, og heter Keukenhof. Den er på hele 3200 mål, og må bare oppleves. Her kan man se 7 millioner tulipaner og andre vakre blomster. Den er åpen fra rundt 20. mars og til cirka 20. mai hvert år. Vi tilbrakte to hele dager der, og fikk i tillegg med oss den årlige blomsterparaden som går fra Noordwijk til Haarlem. Den hadde 70-års jubileum i år, og var mildt sagt meget fargerik og ble sett av et enormt folkehav. I parken kan man se alle slags fargerike tulipaner, narsisser, hyasinter, amaryllis, hortensia, orkideer og jeg vet ikke hva. Ord blir fattige når man skal beskrive blomsterprakten, for den må virkelig bare oppleves.

I Amsterdam besøkte vi Albert Cuyp markedet. Ei lang gate full av alle slags boder, hvor man får kjøpt alt fra frukt og ost, til cannabis-is, smykker og sko. For nordmenn føles det ganske eksotisk når det tilbys kaker og is med cannabis, og man ser helt vanlige folk, både nederlendere og turister, røyke hasj og sterkere saker. Vi ble ikke fristet til å prøve nei, men man kan jo spørre seg, om det er så farlig med legalisering. Vi var også innom blomstermarkedet, og der var det store mengder tulipanløk å få kjøpt. Shopping er ikke helt vår greie, men mulighetene er store også i Amsterdam.

Turistattraksjoner

Båttur på kanalene er obligatorisk, så vi valgte en åpen båt. Vi dro på dagtid, men opplevelsen er nok enda større på kvelden, når alle bruene blir belyst. Vi fikk en innføring i Amsterdams historie av guiden. Han fortalte om utgravning av kanaler, utfordringene med bygging av hus med grunnvann som står nærmest oppe i dagen, bygninger som er sjarmerende skjeve, koloniseringen og så videre. Vi så store turistattraksjoner som Anne Frank museet og Rijksmuseet, men der var det veldig folksomt, så vi gikk ikke inn.

Vindmøller og Nederland hører sammen som hånd i hanske. Vi dro derfor til Zaanse Schans, og tilbrakte en dag ved de historiske vindmøllene der. Spennende å se alt møllene ble brukt til. Kverning av krydder og korn, saging av trevirke og produksjon av olje. Og ikke minst så var vindmøllene viktige for å pumpe vann. Området er et levende museum, så om man er interessert i historie, er dette en opplevelse. Vindmøllene er dessuten populære som motiver for både fotografer og malere. Kjente malere som Rembrandt og Monet har hentet motiver herfra.

Tiden gikk fra oss, så vi rakk aldri Volendam, Edam, Giethoorn og alle de andre plassene vi burde dratt, men det går an å ta en tur eller to til.

– Anbefales på det sterkeste

Vi fikk likevel se mer av landet, om enn noe ufrivillig. Ved ankomst flyplassen fikk vi se at flyet vårt var kansellert, og det på grunn av snøvær på Gardermoen. Etter mange timer i kø, fikk vi booket nytt fly dagen etter via København. Det var en litt laber stemning på bussen, når vi ble kjørt nesten helt til den belgiske grensen for overnatting, men vi ble kjent med mange hyggelige folk fra hele Norge og det 4-stjerners hotellet var veldig bra. Vi kjørte sørover gjennom store jordbruksområder hvor det beitet både kyr og sauer, og hvor de allerede hadde tatt første slåtten. I stor kontrast til all snøen som ligger hjemme. Blomstrende frukttrær dekket store områder enkelte steder, og jeg kjente litt på misunnelsen.

Dagen etter ville det seg ikke helt da heller, for et vogntog i brann gjorde at vi måtte kjøre en lang omvei og flyet gikk fra oss. Det var ingen god opplevelse akkurat, men lyspunktet ble direktefly til Trondheim med KLM på Business Class, så nå har vi prøvd det og. Vi kom hjem til Trøndelag et døgn og noen timer senere enn planlagt, men når man får det litt på avstand, så glemmer man slike bagateller. Det var veldig godt å komme hjem til hverdagen, med nyladede batterier til lamminga setter i gang.

Nederland anbefales på det varmeste som ferieland. Er du glad i blomster, så må du bare ta en vårtur dit, og ikke er det langt heller.