Fredag 11.6.1937

Gruvedriften i Drivdalen

er blitt påbegynt igjen. Et mindre arbeidslag har begynt med oprenskning og avdekning der oppe. Enten det er håp om varig drift i Vårstiggruvene eller ikke er ennu for tidlig og uttale sig om.

Torsdag 13.6.1963

Velkommen til Norge

Arne O. Skjøtskift som er bosatt i Alaska, er nå heim en tur, etter å ha vært borte i 51 år. Han har med sin finskfødte hustru Anna. Det må være med en underlig følelse en kommer til heimstaden etter et så langt fravær. Det er ingen nordmenn der de bor, og det er enda litt språkvanskeligheter. Men noen dagers samvær med slekt og kjenninger fra gamle dager vil nok fort rette på dette. Han har 2 søstre som lever, - Marit Braut og Anne Ween fra Kvikne.

Fredag 14.6.1935

Kirkeorglet

såes fullmalt første pinsedag. Mange var det som beundret den vakre orgelfront som kom ennu mer til sin rett efter at malingen blev ferdig. Sivert Fossheim og Jarle Sætrumsmoen har også utført malingen.

Torsdag 14.6.1951

Oppdal skulestyre

hadde møte mandag. Kretstilsynet på Vognild får fullmakt til å sette igang arbeidet med å forlenge vassledninga 70 meter. Ein går da ut frå at gårdbrukar Ingebrigt Vognild tek halvparten av utgifta som tilsaman vert kr 1.200. Dei lærarar og lærarinner som ynskjer å prøve formskrift i skulen fer løyve til det. Framlegget til ordensreglar for folkeskulen, som er arbeidd ut av nemnda og retta av lærarlaget vart godkjend. (Reglane kjem i neste nr. av bladet). Etter krav vart skulen på Drivstua teke opp att frå hausten. Krinsen får da 7 skulepliktige born. Borna har det siste året vore sendt med rutebil til Rise skule. Det vart samrøystes vedteke å legge framhaldsskulen til Nerhoel krins komande skuleår.

Fredag 14.6.1935

Nye nummertavler

til salmenumrene er blitt laget i Opdal kirke. Det er også Sætrumsmoens og Fossheims verk. De er i samsvar med orgelfronten og døpefonten. Treskurd og smilende englehoder er noe annet enn kjedelige, men kan hende nokså praktiske jerntavler. Tavlene er blitt bekostet av kirkeforeningen.

Fredag 16.6.2000

Hedersmannen ved Driva

Jarle Sætrumsmoen fylte i forrige uke 90 år. Han har undervist i sløyd og håndverk og daglig må han innom verkstedet.

Som eneste barn ble Jarle født på det lille gardsbruket Sætrumsmoen like ved Driva. Her bodde han fram til han var 20 år og begynte ved Hjærleids husflidsskole. – Jeg startet som lærer ved Andebu trearbeidsskole ved Tønsberg i 1935 og her ble jeg i 20 år. Etter dette skulle jeg overta styrerstillingen ved Sandar yrkesskole, men far døde og jeg måtte ta over bruket. Etter en stund leide jeg bort bruket, og tok en stilling ved Vågå ungdomsskole. Her var det praktisk arbeide med tegning, snekring og treskjæring fram til jeg pensjonerte meg i 1977. Samla jobba jeg som lærer i 41 år, forteller den spreke jubilanten.

Jarle flytta tilbake til Sætrumsmoen da han ble pensjonist. Det lille gårdsbruket er en liten perle som ligger avskjermet ved Driva.

Torsdag 16.6.1938

Opdalingane

vil bygge kyrkjestall no. Var det ikkje betre å bygge g a r a s j e med ein gong?

Torsdag 12.6.1952

Kjempebjørk på Kosberg i Rennebu

Ei kjempebjørk vart felt no i vår på ein av Kosberggardane i Rennebu. Liene opp til Berkåk er kjent for mykje stor, pen hengebjørk, og denne, den største av dei, hadde teke til å skade og vart opphogd til 60 m. famnved. Ved oppmålinga viste det seg å bli 4, 8 famner, altså bortimot fem famner ved av den eine bjørka! Treet delte seg eit stykke frå rota i to stomner med mange greiner store som vanleg svær bjørk. Sjølve stubben som står att er 140 cm på det breiaste. Det måtte sjølvsagt motorsag til for felling og oppkapping av storbjørka. G.

Fredag 12.6.1936

Det er farlig

å være N. S.-mann her i Opdal, forteller Dagsposten. En ungdom som bekjente sig til denne lære holdt på og skulde få juling. Litt fikk han nok, men det gikk da forholdsvis rimelig for sig.

Torsdag 12.6.1952

Militærnektere

Noen militærnektere i Namsos som er med i byens musikkorps nektet 17. mai å drikke kaffe som var laget og servert av lottene. De mente det var inkonsekvent å være avhengig av en institusjon med militært preg. Fellesavisen i Steinkjær som omtaler saken kommenterer den med at «Det blir øyensynlig karer som gamle mor Norge får glede av.»

Mandag 12.6.1939

Dårlig sommervær

Elendig sommervær har vi her på disse kanter, mens man på Østlandet nesten er blitt stekt av sol og varme. Regn, tåke og kald vind er dagens kost og stopper naturen i dens marsj mot en god høst. Vi vilde sette stor pris på litt sol og varme, men vår gode venn i meteorologiske institutt i Bergen gir oss ingen trøst.