Inne på kjøkkenet i Hoksengstuggu på Oppdalsmuseet står Karen Hoel Vognild foran grytene ved komfyren. I dag er det klart for det årlige arrangementet «Åpen dag på museet», og som en rekke år tidligere, er det hun som står for kokingen av den populære songrauten.

Med Oppdalsmuseets Heidi Pawlik Carlson på slep, ble hun overrasket med Ukens blomst mitt under grøtkokingen.

– Nei, dette har jeg ikke gjort meg fortjent til, kom det fra Hoel Vognild da hun fikk overrakt den lille oppmerksomheten.

Det er helt greit å være beskjeden, men at blomsten skal gå til henne har en av Opdalingens lesere tipset om.

Fra tidlig morgen til sent på kveld sørger hun for at det blir store mengder grøt til søndagens arrangement. Hele 50 liter melk går med under kokingen.

–Grøten bruker å falle i smak hos publikum. Det er ikke så mange som koker Songraut lengre, derfor vil vi at folk skal få sjansen til å smake på det, sier hun.

Songraut har lange tradisjoner i Oppdal. Grøten serveres kald og er et populært innslag til vafler.

– Grøten var vanlig å servere i begravelse, bryllup og høytider. Det var også mange som brukte å ta med grøten på barselbesøk, forklarer hun.

Hoel Vognild er en av mange frivillige på museet, som sørger for aktivitet. Hun forteller hvorfor hun bruker fritiden sin på dette.

– Når vi har et så trivelig og flott museum, er det artig å kunne bidra med noe, sier hun.

I tillegg til å lage den berømte grøten, har hun i nærmere ti år stått bak vaffeljernet på den åpne dagen.