- Det er en godt fornøyd arrangør Opdalingen snakker med når vi skal summere opp årets pilegrimsdager.

- Det er ikke alltid været har vært med oss, også i år ble det ganske kaldt og surt under konserten oppe på Ryphusen, men det var koselig unne i seterhusene også, forteller Skjeldstad.

Fullt kapell

Tirsdag var det tidebønn i St. Michaels kapell på Rise i Vinstradalen. Kapellet som symbolsk er bygd for de tolv disiplene var overfylt, folk måtte til og med stå utenfor mens sogneprest Arne Aspeland ledet bønnen.

- Det er jo ingen sak å få fulle kirker, det er bare å bygge dem små nok, var det en av de som var til stede som lunt spøkte, og sognepresten selv gjorde et poeng av at det var hyggelig med et stappfullt kapell.

Med på bønnen var både oppdalinger og langvandrende pilegrimmer som kom ned fra Ryphusan på vei ned til Smegarden.

Stavkirke på Lønset

Like stor interesse var det for vandringen på Lønset der Ivar Horvli fortalte om den gamle stavkirka som mest sannsynligvis hadde stått i nærheten av minnesteinen for den gamle middelalderkirka.

Før svartedauen var det fem kirker i Oppdal, deriblant kapellet på Lønset. Et annet kapell sto ved Stavåa, som for øvrig er siste stopp for pilegrimmene i Oppdal før de fortsetter til Rennebu.

Ikke bare kirkegjengere

- Hvem er det som møter opp på arrangementene deres? Siden det har en religiøs ramme med pilegrimmene som hovedtema, gjør det at enkelte kanskje ikke deltar?

- Jo, der tar du opp et viktig tema, svarer Haftor Skjelstad.

- Det er jo slik at pilegrimsdagene har et bredt spekter, litt etter modell av Olavsfestdagene i Trondheim. Dagene er slett ikke bare for de som fast går i kirken, selv om religion og tro er en viktig ramme for arrangementet under ett.

Marit Larsen er jo ikke kjent for å ha konserter med en religiøs ramme, men vi ønsket å gjennomføre konserten med henne i Oppdal kirke fordi vi ønsket en arena der artisten kunne komme tett på publikum. Det var også noe hun selv ønsket, og det syntes vi fungerte bra selv om flere kan burde fått med seg den flotte konserten, mener Skjelstad.

- Og nå er dere klare for neste år?

- Ja, det kan hende vi gjør litt om på arrangementet, kanskje noen færre dager lagt rundt en oval helg og fullt så mange konserter, men det får vi se på når vi skal starte planleggingen av neste år, forteller Haftor Skjelstad.