Torsdag 20.7.1939

Flommen i Dørumselva er nå slutt.

Vi talte med Knut H. Rolvsjord og han kunde opplyse at det i løpet av noen få døgn rant ut ca. 3. mill. kbm. vatn fra Skarvatne (ikke liter). Den har gjort adskillig skade på jord og skog på begge sider av elva både på Hinsetgårdene, Rolvsjordgårdene, Storløkken og Løkken. Verst er det nok at de gamle landstøene der ute er ødelagt så en kan vente at elva vil bryte og grave i lange tider framover. Dammen til Knut H. Rolvsjords elektrisitetsverk ble ødelagt, og de andre verkene i elva har stått. Flere av de gamle kverndammene er blitt ødelagt. Det var bare 6-7 m. av dammen ved Skarvatne som ble skyllet vekk, men hadde det hele reist vilde det nok blitt en katastrofe av store dimensjoner. I Dørumselva har det sikkert ikke gått så mye vatn siden 1779 da elva tok et kvernhus på Hinset, og 3 mann mistet livet. Muligens var det mere nå enn den gang. Lysverket i Dørumselva kom først i gang mandagskveld.

Torsdag 20.7.1939

Lærar Skjøtskift

har no ein tre vekers tid vore i Trøndelag og samla folketoner. Han har millom anna vore på Hølonda. Der trefte han ei eldre kvinne som kunde mange slike. Ho kunde og fortelje at ho hadde lært det meste av dei av lekpreikarar frå Opdal. Etter det me skyna Skjøtskift må Opdal ei tid vore noko av eit sentrum for folketoner. Her i frå er desse einfelde, vakre melodiane vorte spreidd vidt utover.

Torsdag 15.7.1965

På en seter i Drivdalen

hadde uvedkommende herjet noe ganske forferdelig da eieren forleden kom dit. Seteren brukes for tiden ikke som seter, men nyttes til sauebeite. Alt inne i husene var kastet hulter til bulter, til og med sengklærne var strødd utover. Dørene var satt opp, så sauene hadde okkupert rommene, og fire sauer hadde gått inn i en kjeller hvor døren var gått igjen. Der sto de innstengt da eieren hørte bjellene. Hadde ikke eieren kommet hadde det utvilsomt gått galt med dyrene.

Torsdag 20.7.1939

Målaren Mikael Hoel

bur no hos sokneprest Røkke i hytta hans på Nerskogen og er oppglødd for alle dei sermerkte motiv som bureisingstraktane byd på. Den siste vika har han m. a. laga eit flott portrett av eldste dotra til soknepresten. «Nidaros»

Torsdag 19.7.1962

Ung sjøgutt fra Oppdal lå bevisstløs 4 døgn ute i jungelen

Odd Halseth som for tiden reiser til sjøss, ble for en stund siden funnet bevisstløs og alene ute i jungelen ikke langt fra Houston.

Han hadde noen ganger vært bevisst og han forsøkte da å krype i den retning han trodde det var folk.

Men jungelen er stor og han falt om mellom jungelbusker og tornekratt. Slik fant noen politifolk ham ved hjelp av hunder. Men da var hele gutten full av store verkende sår over hele kroppen, som han hadde fått på grunn av farlige insekt og fluer, og den brennende varme hadde gjort sitt til at sårene var så betente.

Nå er Halseth under god behandling på Park view hospital i Texas. De siste opplysninger forteller at han er under bedring.

Fredag 19.7.1935

Det er farlig

å ferdes i Domkirken ser det ut til. Fredag den 12. falt en marmorsøile ned fra taket og holdt på og slå ihjel 2 mennesker. Pastor Fjellbu oplyser at kirken vil bli undersøkt.

Torsdag 17.7.1952

Kva en krig kostar

Eit oversyn som er arbeidd ut i Amerika syner at for dei 500 milliardar dollar som den andre verdskrig kosta dei allierte, ville det ha vore mogleg å byggja eige hus for kvar einaste huslyd i heile USA, Kanada, Australia, Storbritannia, Irland, Frankrike, Sovjet-Samveldet, Belgia, Tyskland, India og China.

Torsdag 15.7.1965

Kommunegrensene Meldal - Rennebu

Rennebu formannskap og Meldal formannskap skal ha et fellesmøte i Jøldalshytta den 21. august om kommunegrensene mellom de to bygder. Det rår nemlig stor uklarhet om grensene i Jøldalen, bl. a. er det ikke klart om i hvilken kommune Jøldalsvatnet ligger.

Torsdag 25.7.1946

Veien fra Fagerhaug st.

til gammelheimen i Opdal er nå ferdig. Det er arbeidet med 6 hester og 7-8 mann i 3-4 dager med gruskjøring. En kan godt si at det er en av de flotteste gardsveier i Opdal. Veien er 1030 m. lang, dels flat men med lidt stigning oppover til gammelheimen. Kommunen har ydet litt bidrag, men den drivende kraft ved planleggelsen og arbeidet har vært gardbruker Erik Tilset. Uten ham har det ikke vært noen vei og han burde få en påskjønnelse. Men jeg tenker nok at han føler det som en påskjønnelse at veien ligger der fin og ferdig til glede både for naboer og andre trafikkerende. S.

Torsdag 20.7.1939

Avsløret

Ved en feiltakelse hadde vi i siste nr. satt inn et billede av den tyske filmskuespillerinne Hilda Krahl istedenfor et billede av en av deltagerne i landsleiren. Da vi oppdaget dette for sent tenkte vi det var best å «holde kjeft» og at man tok det for god fisk, men vår skarpsynte kollega «Romsdalsposten» har oppdaget falskneriet og på en meget ukollegial måte har dem avsløret oss. Vi skal huske «Romsdalsposten» neste gang dem setter et billede på hode og forteller at det er jordskjelv!

Fredag 19.7.1935

Sendte lensmannen et maleri

Lensmann Opdal har i disse dager mottatt et forholdsvis sjeldent bevis for – kan man tale om popularitet i denne forbindelse? Det er Wallin – omstreiferen som blev dømt for drapet på Røros – som har sendt lensmannen et flott maleri av egen produksjon. Som man vil huske var det lensmann Opdal som foretok pågripelsen av Wallin da han hadde tatt flukten fra Røros efter at dramaet i Slaggveien var utspilt. (Adresseavisen)

Fredag 21.7.1978

Høysesong for innbrudd

Det er høysesong for innbrudd og tyverier og toppen i den retning må en vel si hendte på Oppdal natt til torsdag. Da forsvant nemlig en hel trailer tilhørende Linjegods/KOA på Oppdal. Ved lensmannskontoret får vi opplyst at en torsdag formiddag fant hengeren ved Fagerhaug, og lasten var tilsynelatende urørt. Selve trekkvogna var fremdeles borte, men det skal vel noe til at tyvene kommer særlig langt med et så lett kjennelig kjøretøy.