Ingrid Hoel i Rennebu er redd den kommunale prissettingen ved leie av kultursalen er en hemsko for potensielle arrangører. I et brev til kommunestyret, ber hun om at Rennebu kommune tar en gjennomgang på leieprisen i Rennebuhallen.

– For konserter, og andre arrangementer med billettsalg, kreves i dag leie på opptil 20 prosent av brutto billettinntekter. Dette betyr i praksis at det nærmest er umulig å få slike arrangementer til å bære seg økonomisk. Konsekvensen blir derfor at kulturtilbudet i Rennebu blir fattigere, da lag/organisasjoner og andre kvier seg for å ta risikoen, sier hun.

Vil dele sin erfaring

Å arrangere konserter er økonomisk krevende, i hvert fall om en ønsker at artister med et visst navn skal opptre i bygda.

– Jeg har vært med og arrangert konserter både i Trondheim og Rennebu, og har også hatt innblikk i en rekke artisthonorar via Rennebumartnan. Jeg har gjennom dette fått noen erfaringer som jeg mener er riktig å dele med kommunen, skriver hun i brevet, og lister opp;

– 40.000 kroner til dekking av honorar, rider, reise, bespisning og overnatting. En må også beregne omtrent samme beløp til innleie av lyd og lysutstyr, backline og teknikere. Planlegging og organisering kan gjøres ved egeninnsats, men det vil oftest være nødvendig å leie inn ekstra hjelp til rigging, rydding, kjøkken og vakthold, noe som fort koster 10.000 kroner. Legger man til servering, diverse innkjøp, plakater/markedsføring vil kostnadene med en konsert fort beløpe seg til minst 100.000 kroner, sier hun.

– Leieprisen må reduseres

I et regnestykke, der det forutsettes fullsatt sal (300 personer) og en billettpris på 350 kroner, noe som gir en brutto inntekt på 105.000 kroner, viser kostnadene at det uansett blir et tapsprosjekt for arrangøren.

– Arrangementer med skjenkebevilling vil kunne dekke inn noe ved salg av alkohol, mens alkoholfrie arrangement ikke har mulighet til å kunne bære seg økonomisk. Det er derfor nødvendig at dagens leiepris reduseres. Jeg mener at en bør gå bort fra prinsippet med prosentvis beregning etter brutto billettinntekter, da dette ikke sier noe som helst om lønnsomheten ved et arrangement, sier Ingrid Hoel.

– Kommunen skal ikke tjene penger

Ordfører Ola Øie har ennå ikke fått lest brevet fra Ingrid Hoel, men sier på generelt grunnlag at det er ønskelig med mest mulig aktivitet i kultursalen på Berkåk.

– Vi kan ikke ha en kultursal som står tom, da er jo hele vitsen borte. Kommunen skal ikke tjene på slike arrangement, men kun få dekket sine utgifter. Vi må først få sette oss inn i saken, og så får vi se hva vi kan gjøre med dette, sier han.