Med Smak! som årets tema, ønsker Rennebumartnan å kunne skape smakfulle opplevelser gjennom design, håndverk, småskala mat og andre kulturuttrykk.

–Vi inviterer publikum til å se, smake, kjøpe og lære. Så får det etter hvert vise seg om vi og utstillerne klarer å lage en martna som virkelig faller i smak. Noe av det smakfulle vi har å by på er selvsagt 150 utstillere, der mange er nye av året. De kommer fra Alta i nord til Kristiansand i sør, i tillegg til at vi i år har to som kommer fra Danmark. Alle som en har lagt sjela si i produktene og måten de stiller ut på, sier daglig leder Kenneth Teigen.

Rennebumartnan satser i år stort på design- og interiørutstilling i skolebygget. Utstillinga skal vise trender innenfor interiør i hus og hytte, møbler og belysning og skal styles med kunst og håndverksprodukter som er valgt ut blant alle de flotte utstillerne på Rennebumartnan.

Design- og interiør-utstilling

Bak design- og interiørutstillingen har interiørarkitekt og møbeldesigner Sophie Elna Flatval fra Oppdal samarbeidet med lokalt næringsliv for å bygge opp et rom hvor publikum vil kunne se nye trender og design. Sophie har tidligere utført en rekke prosjekter innen offentlig miljø og privat sektor. Seneste prosjekter er mathallen i Oppdal, Smak & Behag, flere ombyggings- og ominnredningsoppdrag for Oppdalsbanken, forprosjekt for ombygging av Oppdal Kulturhus, og ulike hytteprosjekt i Gjevilvassdalen og på Nerskogen

Årets martnasgjest Kjersti Bergesen, som er mest kjent som programleder for Tid for hjem på TV 2, skal ta seg av den siste finishen og stylinga av design – og interiørutstillinga. Bergesen vil også velge ut kunst og håndverksprodukter fra utstillerne på årets Rennebumartna, og plassere dem i utstillinga.

–Flatval har gjort en stor jobb og deltatt i planleggingen av rommet. Våre kommende håndverkere fra videregående skoler i blant annet Oppdal og Gauldal er også involvert i prosjektet. Så får martnasgjesten style det hele og gjøre det hjemmekoselig, forteller Kenneth Teigen.

Knivkonkurranse

Teigen vil ellers fremheve den nasjonale knivkonkurransen i samarbeid med Trønderkniv. I fjor var 30 kniver og knivblad med i konkurransen, og ble et populært innslag i martnan.

–I år er de å finne i foajeen med en flott utstilling av alle innsendte kniver og -blad. Publikum får også anledning til å stemme frem sin favoritt, noe vi håper vil skape enda mer liv og røre, sier han.

Nytt av året er at utdelingen av den høythengende martnasprisen flyttes fra søndag til fredag. Teigen tror dette er med på å øke interessen for utstillerne.

–Vi tror dette er bedre for både utstillere og publikum og at det bidrar til økt interesse gjennom hele helga, i stedet for de siste tre timene på søndag. Det blir enda mer krevende for juryen, for nå får de jo bare nooen timer på seg før de må ta en avgjørelse, sier Teigen.

Barn og unge

En annen nyhet av året er håndverkskurset i regi av Sør-Trøndelag Husflidslag. På plassen bak utescenen vil husflidslaget under mottoet Ung Skaperglede bidra med håndverksaktiviteter gjennom korte kurs, der barn og unge får innføring i blant annet toving, nålefilting, spikking, strikk og vev. I skogen overfor utescenen skal det bygges en leirplass, der ungene får være aktive deltakere. De får være med på å klyve ved og fyre opp og lage mat på bålet, i tillegg til å lage sin egen pil og bue.

Martnassjefen kan ellers fortelle at arbeidet med forberedelsene til den 32. utgaven av Norges ledende salgsutstilling for håndverk i tradisjon og ny design er under full kontroll, to dager før Kjersti Bergesen foretar den høytidelige åpningen.

–Boder og telt på uteområdet ble satt opp før helga, ogi dag (mandag) klargjøres innebodene. Vi kommer vel i havn i år også, først og fremst takket være utrolig dyktige dugnadsfolk, sier han.

Grindal Ysteri var en populær vinner av Martnasprisen 2016. Foto: Jan Inge Flå Foto: Foto: Jan Inge Flå