Torsdag 7.8.1952

Bulldozer på norsk

I Trøndelag har dei hatt ei tevling om det beste norske namnet på bulldozer. Bråttabjønn skrive på ymse måtar fekk dei fleste røystene. Elles kom det inn namn som Brøytegubbe, Berserk, Ståltryne, Moldokse og andre.

Fredag 10.8.1934

Utgjevningsavgiften

På opfordring fra en av melkesentralens tillidsmenn her i Opdal begynner vi offentliggjørelsen av «skrivelse fra landbruksdept. av 29. juni 1934 om avgift til utjevning av prisforskjellen mellem konsum og produksjonsmelk». Disse bestemmelser har en stor del av Opdals befolkning interesse av å lære å kjenne.

Torsdag 7.8.1969

Slektsstemne med over 200 deltakere på Berkåk

Slektsstevnet på Gunnessetra forrige helg samlet over 200 medlemmer av Gunnes-slekta både fra fjern og nær. Og fra virkelig fjerne himmelstrøk kom det også en gjest, nemlig fra California, og det var sønn av lærer Illøkken. Han er for tida heime på ferie og fikk dermed med seg denne trivelige helga inne på setervollene. Det ble servert solid seterkost, rømmegraut og spikkjimat, og praten gikk livlig om gamle minner blant folk som sjelden treffes. Lærer Jakob Gunnes orienterte litt om slekta gjennom tidene, og forøvrig var det prolog av lærar Illøkken. Det var ei fin helg som de som var med vil minnes.

Fredag 10.8.1934

Forlik i reinbeitesaken

I Opdal forliksråd mandag behandledes sak mellem Sigrid Jonsa, Anders Fjelner, Anna Kant og Johan Renander og Opdal almenningsstyre. Både samene og form. i Opdal almenningsstyre I. R. Skarsem var tilstede. Det blev inngått forlik i saken mot at samene betalte 250 kr. og at saksomkostningene deltes.

Torsdag 15.8.1946

Takk

Jeg må få lov gjennom Opdalingen å rette en hjertelig takk til Opdal Idrettslag for det arrangement som ble holdt og den pengegave som jeg har mottatt i forbindelse med det uhell jeg var utsatt for. Jeg var helt rørt da jeg hørte dette gjennom høytaleren samme kveld. Jeg vil ennå mer takke det store publikum som holdt så trofast ut og ydet sitt til at beløpet ble så stort. Jeg kan ikke få gjort det som jeg skal men jeg mener det ihvertfall. Hjertelig takk allesammen. Opdal 12/8. 1946. Hjalmar Nilsen.

Fredag 10.8.1934

Hindenburg er død

Hitler har tatt hans plass og kaller sig riksfører. Det blir folkeavstemning 19. august. Ute i verden er det uro og gjæring. Vil det bli ny krig og nye ødeleggelser.

Fredag 5.8.1983

Sjekk-bedrageri

To Trondheims-ungdommer ble tirsdag grepet i sjekk-bedrageri her i Oppdal. Først nektet de et hvert kjennskap til saken – eller til sjekken. Senere påstod de at sjekken var funnet, forteller Asbjørn Liberg ved lensmannskontoret. – Så vidt vi vet, stammer sjekken fra et hefte som ble meldt stjålet i Trondheim rundt påsketider. Men først nå i juli har sjekker fra heftet kommet i omløp. Guttene ble avhørt her i Oppdal og siden vist ut av bygda.

Fredag 14.8.1936

Trotsky

Ein 5-6 N. S.-menn har sett landet si presse på ende fordi dei hadde vitja Trotsky og stole papir frå honom. Truleg er det gjort for å få ei gransking av denne tvilsame framandkaren og hans ferd. Korleis afæra kjem til å utvikle seg er enno ikkje godt og segje.

Mandag 7.8.1995

IKKE VELKOMMEN i Oppdal

- Ikke velkommen – Not welcome – Nicht willkommen. En slik «hilsen» er det vel de færreste som liker å få når de kommer til et sted. Like fullt er det budskapet som har stått å lese på oppslagstavla på rasteplassen på Myrplassen. - Jeg blir både oppgitt og skuffet når jeg ser slikt, sier daglig leder i Oppdal Næringsforening, Arne Braut. Han understreker at det er ONF’s ansvar å være et godt vertskap for turistene, og han tar sterkt avstand fra et slikt budskap, enten det er ment som en revestrek eller det skulle være et «innlegg» i debatten om villcamping og bobilturisme.

Fredag 9.8.1935

Fjellet for okser eller turister?

Er fjellet for turister eller okser? vil en spørre når en leser L’s notis om okser i Møre dagbl. Vi vil si at de norske fjellene er så store og rummelige at det må bli plass for begge dele. Selv for samer og rein må det bli plass i fjellene våre.

Torsdag 7.8.1952

Likestillingen går fram

med stormskritt. Det har vært alminnelig at det er de kvinnelige faddere som bringer dåpsbarnet til døpefonten, men nylig ble det i Ringsaker kirke gjort et brudd på denne regel. De mannlige faddere troppet fram med barnet, og det hele forløp i skjønn orden. - Ja, hvorfor skulle ikke karfolkene greie å bære et barn på sine store armer, spør Ringsaker Blad.

Fredag 9.8.1935

En mann skriver

til mig og spør mig om jeg vil ha 2 notiser da han mener jeg har det travelt i slåttonna. Slike notiser er alltid kjærkomne, – og særlig i slåttonna. Da blir det ikke tid til å lage mer enn akkurat nødvendig sjøl. Har vi meget og det ikke akkurat er nytt, er vi glad for å ha det til neste gang. Derfor. Så mange takk.