- Riksteatret er broen mellom bygd og by, og det er en oppgave vi tar alvorlig, sa teatersjef Tom Remlov da neste års program ble presentert i dag onsdag.

Under sesonglanseringen intervjuet Remlov skuespillere og gjester, og det ble vist utdrag fra forestillingene som skal ut på tuné.

Det er allerede kjent at Oppdal får besøk av forestillingene «Gjengangere» av Ibsen (4. oktober), «Pulverheksa» (1. november) og «Folk og røvere i Kardemomme by» (2. mars).

Får vi det livet vi fortjener?

Onsdag 2. mai er det klart for «Prisen» av Arthur Miller, en av USAs mest innflytelsesrike og populære dramatikere. Miller står dessuten tydelig i tradisjonen etter Ibsen, og har derfor en særlig appell til oss her i landet. I Riksteatrets oppsetning møter du Kim Haugen, Helge Jordal, Iren Reppen og Per Frisch.

«Prisen» ble nylig satt opp på Broadway med Danny DeVito i en av rollene og Obama på besøk.

To voksne brødre møtes for å fordele det som står igjen på loftet etter deres avdøde far. De har ikke sett hverandre på mange år - den ene valgte plikten, den andre karrieren.

Yngstebroren har med kona, som håper denne arven kanskje betyr begynnelsen på noe nytt. Og så har de fått tak i en gammel brukthandler for å få arvegodset verdsatt. Men denne brukthandleren har levd et langt og omskiftelig liv. Han vet at det sjelden er samsvar mellom prisen du betaler og verdien av det du får.

Prisen er et intenst kammerspill for fire mennesker som hver på sitt vis har prøvd å være tro både mot egne muligheter og mot omgivelsenes krav.

Men: har de betalt en for høy pris for livsvalgene de har truffet? Det er spennende, det er opprivende – og det er underholdende!

Med denne oppsetningen skal Riksteatret by på teater med en vittig, engasjerende og utfordrende tekst, levendegjort av fire store skuespillerpersonligheter, signert regissør Kjetil Bang-Hansen.

- Det er når prosjekter som dette kommer på besøk til hele landet, at Riksteatret både blir unikt og nødvendig, skriver Riksteatret i sin omtale.

Kanskje kommer Trollmannen?

En av flere forestillinger som så langt ikke er satt opp i Oppdal er «Trollmannen fra Oz».

Kulturkonsulent Guri Hokseng er i Oslo under presentasjonen, og har ikke gitt opp håpet.

–Jeg håper vi likevel får Trollmannen til Oppdal neste høst, sier Hokseng til Opdalingen.

Vi har alle hørt om Dorothy - den lille jenta som virvles opp av en tornado og feies av gårde til trolldomslandet på den andre siden av regnbuen!

Underveis til Smaragdbyen og Trollmannen møter hun tre underlige fyrer – Blikkmann, som så inderlig ønsker seg et hjerte, Fugleskremselet, som så gjerne vil ha en hjerne å tenke med, og den livredde Løven, som håper han en dag skal bli modig, han òg.

Men først når de har fått has på Den onde heksa finner de det de egentlig leter etter – troen på seg selv, og troen på andre. Og da finner Dorothy også veien hjem!

Det er gått mange år siden sist Riksteatret satt opp en skikkelig musikal. Nå skal vi endelig gjøre det igjen. Og da har vi like godt valgt oss en av de virkelig store klassikerne: Trollmannen frå Oz. Det er jo ingenting som på samme måten samler et publikum på tvers av generasjonene som musikkteatret.

Somewhere Over the Rainbow

Som Dorothy får du møte den nye stjernen Mari Lerberg Fossum. Hun har tidligere gjort suksess både som Sophie i Mamma Mia og Belle i Skjønnheten og udyret.

Og regien er ved multitalentet Alan Lucien Øyen, som gjennom de seneste årene har vunnet seg et stadig større navn, også langt utenfor landets grenser.

I ham har norsk teater fått seg en ny trollmann, og han lover oss en fargerik og frodig og livsglad forestilling, for et eventyrlystent publikum i alle aldre!

Remlov fortalte at dette blir den mest påkostede forestillingen i hans tid som teatersjef.

–Dette er en skikkelig musical med levende orkester, så publikum kan virkelig glede seg, uttalte Remlov.

Så får vi håpe at Riksteatret lar publikummet i Oppdal kulturhuset får bli med «over på den andre siden» neste høst.

Andre forestillinger i din nærhet

Andre Riksteaterforestillingen som ikke kommer til Oppdal:

«Kan nokon gripe inn» er basert på Stein Torleif Bjellas musikalske univers. Nærmeste spillested er Orkanger, Røros og Melhus, der forestillingen vises i oktober.

«Albert og Anna» av Frode Grytten er et stykke med en varm og vakker hyllest til livslang kjærlighet. Nærmeste spillested blir Melhus og Orkanger i november.

I «Havboka» vil publikum få oppleve Pål Sverre Hagen i teaterversjonen av boka som har fått publikum og kritikere til å juble.