- Det er helt fantastisk at vi nå kan få utsolgt hus på dagens teaterforestilling i kulturhuset, sier kulturhuskonsulent Guri Hokseng i Oppdal kulturhus.

- Det er altså nå solgt 332 billetter til Gjengangere av Henrik Ibsen som Riksteatret kommer til Oppdal med, og de resterende billettene går fort unna.

- Det betyr at det er igjen kun rundt 40 ledige billetter, forteller hun.

Hun forteller at det er en god del «Skolebilletter» sponset av DNB på denne forestillingen, men at det også er gode salgstall for individuelle.

- Ibsen er midt i pensum for videregående skoler, og med DNB-billetter og pedagogisk materiell tilknyttet stykket er dette en gavepakke til elevene ved de videregående skolene, forteller Hokseng.

- Det er utrolig gledelig å se at vi kan fylle kulturhussalen ved klassisk teater, og viser viktigheten av å ha et tilbud om levende scenekunst og teater i bygda, legger hun til.

Forestillingen høster høye terningkast og fyller salene der de kommer innom på sin lange turne rundt i Norge.

Hva er det som får en mor til å sende bort sin syv år gamle sønn til utlandet? Fru Alving i Ibsens Gjengangere gjør nettopp dette. Hun gjør det av kjærlighet og tenker at det er det beste for alle.

Men når sønnen Osvald kommer hjem etter farens død, slår fasaden sprekker. Fortiden innhenter dem. Gradvis oppdages hemmelighetene ingen har snakket om. Fru Alving, som aldri har fortalt noen sannheten om sin mann, innser at valgene hun har tatt vil få fatale følger.

Det er fortiden som innhenter henne – og med den skammen over alt hun har holdt skjult og over sviket mot kjærligheten til mannen hun egentlig elsket, pastor Manders.

Fru Alving er den mest sammensatte og engasjerende av alle Ibsens kvinneskikkelser. Hun er også i nær slekt med Nora i Et Dukkehjem, som ble skrevet to år tidligere. Men der Nora bryter opp og forlater både mann og barn, gjør fru Alving det motsatte: hun blir. Og gradvis låses hun stadig fastere til det livet hun har levd. Og prisen for det blir høy.

Er det slik at familien farger livene våre og valgene vi tar, selv når vi forsøker å fri oss fra det foreldre og generasjonen før oss har gjort? Det er dette det handler om i Gjengangere.

Det gjør at Ibsens Gjengangere er like aktuell i dag som da stykket ble skrevet.

Adresseavisen gir terningkast 5, og skriver: «Gnistrende Gjengangere. Glimrende skuespillere i en oppsetning uten fiksfakserier gjør at vi blir revet med av en intens utforskning av arv kontra miljø, plikt kontra livsglede».

Her kan du høre podkasten "Bakenfor Gjengangere". Hva skal egentlig til for å produsere et teaterstykke? Bli med Riksteatret bak scenen og prøvene på Gjengangere!