Staben som jobber ved erkebispegården i Trondheim er hvert år samlet til felles stabstur, der alle funksjoner som skal drive Nidaros bispedømme samles.

–Samlingen er for administrasjonen og alle de som jobber i Erkebispegården. I år valgte vi å gjøre dette til en pilegrimsvandring, der vi i to dager er på vandring, med overnatting på Hæverstølen hos Børge Dahle, forteller pilegrimsprest Einar Vegge.

Livskraftige pilegrims-foreninger

For Nidaros bispedømme er pilegrimsarbeidet en viktig del av virksomheten, og at vår nye biskop, som etterfulgte Tor Singsaas, og som ble ordinert for bare tre uker siden, sammen med staben sin valgte Rennebu og Oppdal som stedene som i denne sammenhengen besøkes, er ikke tilfeldig.

–Det er livskraftige pilegrimsforeninger i både Rennebu og Oppdal, og vi har inntrykk av dette også har positiv innvirkning på lokalsamfunnet. Vi ser på steder som har godt pilegrimsengasjement i lokalforeningen, og her er Rennebu og Oppdal gode eksempler, sier Vegge.

Biskop Herborg Finnset, forteller at hun har gått leden gjennom flere ganger tidligere. Hun har sett betydningen av pilegrimsarbeidet, både menneskelig og åndelig, og ser at dette er en naturlig del av det å være biskop i Nidaros.

–Det er en dypere mening med dette. Hvem har gått her før, og hvem vandrer her i dag og i morgen? Hvem sender Gud i min vei? Dette er spørsmål vi stiller oss, og så er det slik at når vi treffer folk og forteller at vi er pilegrimer, ja da starter ofte den gode samtalen, sier hun.

Sence of a place

Einar Vegge synes Hæverstølen er et utmerket eksempel på et sted der mennesker møter atmosfære.

–Det er noe med stedsforståelsen. Stedet er også atmosfære, eller "sence of a place", sier pilegrimspresten.

Hæverstølen med sine åtte tømmerbygninger fra 1600-1700-tallet, ligger idyllisk til ved pilegrimsleden. Her kan man blant annet overnatte i et autentisk pilegrimshus, "Sælehuset". Huset er en rekonstruksjon av et sælehus/ overnattingssted fra middelalderen, og sammen med de andre bygningene på det særegne tunet er et slikt "sans for et sted".

Slapp unna uværet

Vi har vært utsatt for et nokså urolig vær i distriktet i det siste, og ikke vet vi om høyere makter holder en ekstra beskyttende hånd over sine her medhjelpere her nede på jorden. Men faktum er at følget på omtrent femten personer fra Nidaros bispedømme som startet vandringen en kilometer sør for Gisna mandag morgen, nesten ikke har hatt føling med uværet.

–Vi har fått noen regndråper, men slapp unna vinden, sier Einar Vegge, før biskopen legger til;

–Vi valgte en vandring der alle kunne være med, og vi har hatt en fin vandring i dag. Det er så mye i livet man kan planlegge, men ikke været. Men vi er takknemlig for at de verste vindkastene har gitt seg. Samtidig er det også en del av opplevelsen det å bli utsatt for vær og vind, sier biskop Herborg Finnset etter å ha søkt ly i det lune, ombygde fjøset på Hæverstølen.

Tirsdag formiddag fraktes representantene fra Nidaros bispedømme fra Hæverstølen, 126 kilometer fra Nidaros, videre til Stamnan i Rennebu. Herfra vil de vandre det siste stykket ned til Rennebu kirke, som ligger så å si nøyaktig 100 kilometer fra Nidaros.