Kinosjef Morten Haagensen gleder seg som en unge i en godtebutikk til årets Ramaskrik-festival, den syvende i rekken.

I år er han spesielt stolt over at man har fått tak i så mange norske filmer. Blant annet så blir det førpremiere på "Juleblod", en film som for øvrig også skal vises på en låve på Oppdalsmuseet i løpet av festivalen.

Ellers skal også filmene "Hjemsøkt", som også blir en førpremiere og som er årets åpningsfilm, "Vampyrvidar" og "Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta", nok en førpremiere, vises under årets festival.

Mange gjester

Årets festival kan by på en rekke gjester, både skuespillere og regissører, som tar turen til Oppdal. Én av dem er Margrethe Røed som spiller hovedrollen i "Wettlaufers enke".

Dette er en horror-kortfilm det tok 16 år å lage. Opptakene ble gjort i 2001, men opptakene ble lagt i en skuff for så å ligge der i 15 år før de ble plukket frem igjen.

Nå er filmen klippet ferdig og endelig klar for å møte publikum. Filmen er fotografert i svart-hvitt og sammen med originalmusikken skrevet av SEID har det blitt en utrolig stemningsfull film, skal vi tro festivalarrangørene.

I fjor ble det solgt 2249 billetter, målet var å passere 2000, i år er rekorden å slå fjoråret, forteller Morten Haagensen.

"Skrekketasje"

Cirka 80 prosent av festivaldeltakerne er tilreisende.

- Det er viktig at de som kommer til Oppdal skjønner at det er her det er festival. Vi skal ikke være noen form for Halloween-festival med kostymer og den slags, men det er viktig at festivalen er synlig i bygda.

Haagensen forteller at næringslivet er flinke til å støtte opp om profileringen av festivalen. Én av bedriftene som har sett nyttet av festivalen er Quality Skifer Hotel som innreder en hel etasje som "skrekketasjen" mens festivalen pågår.

Kvalitet

Haagensen er klar på at Ramaskrik legger vekt på kvalitet. Det er ikke først og fremst snakk om å vise de mest grusomme og blodigste scenene, selv om flere av filmene har nok av både blod og skremmende scener.

Selv om mye av fokuset er på nye filmer, så har festivalen heller ikke glemt klassikere som "Psycho" eller "Suspiria"; begge er trendsettere og blant det aller fremste hva gjelder skrekk og gru på film.

Tett på klassikerne

Sistnevnte er for øvrig også kinosjefens personlige favoritt. Italienske Dario Argento ble etablert som en av skrekkfilmsjangerens virkelige mestere med denne juvelen av en film. Når det gjelder "Psycho" så vet vel stort sett de fleste – både de som er opptatt av skrekkfilm og ikke – at det er skrekkmesteren Alfred Hitchcock som står bak denne filmen.

Ramaskrik nøyer seg ikke med å vise filmene, de har også tatt seg bryet med å invitere folk som har jobbet tett på filmene på ett eller annet vis, og som deler sin kunnskap og lidenskap for disse mesterverkene.

Festival for alle

Målgruppen for festivalen er først og fremst folk i alderen 15 – 35 år, men Haagensen forteller at sjangeren har fans i alle aldersgrupper.

- Dette er jo snakk om en fortellertradisjon, slik som vi mennesker alltid har holdt på med. Det startet jo rundt leirbålet ved at vi satt og fortalte hverandre historier og prøvde å skremme hverandre litt.