I slutten av november gjester det prisbelønte norske kammerorkesteret TrondheimSolistene Innset kirke. Sammen med orkesteret vil en ung og relativt uerfaren sanger opptre som solist.

Veien fra puben på Sandbrekka til kirkerommet kan virke som litt av en reise, men Olav Syrstad (30) tar det hele med fatning, selv om han ikke alltid har hatt så stor tro på egne ferdigheter. Det som har hørt ham opptre, har imidlertid klokkertro på sangtalentet.

– Etter å ha hørt Olav synge O helga natt på YouTube, spurte vi i hornmusikken om Olav ville synge i Innset kirke julaften i fjor. Jeg måtte holde han i hånda før han skulle opptre, for han var nokså svett. En overfylt kirke fikk frysninger på ryggen da han sang O helga natt, så dette skal vi gjenta på julaften i år også, forteller en begeistret Kåre Haugan i Innset menighetsråd.

Signaturlåt

Olav Syrstad er fra Rennebu og bor ved Driva, på Oppdalssida av kommunegrensa. På en pubbkveld på Sandbrekka ble han overtalt til å gå på scenen og synge det som må sies å ha blitt selve signaturlåten.

– Jeg sang selvsagt O helga natt, og da begynte maset om å synge den inn i et ordentlig studio. Så da dro jeg til Trondheim og sang den inn, akkompagnert på piano av en prest. Det er denne versjonen du kan høre på YouTube, forteller Syrstad.

Han forteller at han alltid har likt å synge, i badet og ellers, og at han er veldig glad i operasjangeren.

– Men jeg har nok ikke så stor tro på egne ferdigheter, innrømmer han.

Øver med proffer

Før konserten med TrondheimSolistene øves det i kirka sammen med Roar Wik. Wik er utdannet operasanger og har gode råd å komme med til en halvstudert røver. Etter hvert begynner Syrstad å få litt erfaring i det å opptre, og etter konserten med TrondheimSolistene i Innset kirke, skal han i desember synge i kulturhuset i Oppdal sammen med Oppdal Gospelkor.

Men først er det altså konsert i Innset kirke, og Kåre Haugan tror dette blir store greier.

– Å få kjente musikere som TrondheimSolistene ut til bygda er svært. Plusser vi på med et lokalt sangtalent, kan det ikke bli annet enn bra. Jeg skal bli manageren hans når han blir superstjerne, sier han og ler.