Fredag gir Oppdal historielag ut «Bøgda vår» for 39. gang. Årsskriftet har blitt laget siden 1979, og neste år har boka 40-årsjubileum.

Også i år er det Kjell Haugland som har redigert historielagets årbok. Med seg har han hatt cirka 15 ulike artikkelforfattere og kunstner Amund Hagen, som har malt forsideillustrasjonen av Setervegen over Våttåhaugan.

- Det er ganske mye arbeid som ligger bak boka. Det har nok gått med flere hundre arbeidstimer. For å hente inn stoff snakker jeg med eldre oppdalinger. Jeg er også avhengig av å få inn tips, sier Haugland til Opdalingen.

Skytterprinsesse og russer til Oppdal

I boka har blant annet den tidligere skytterprinsessen Bjørg Bjørndalsæter Mohn skrevet om sine minner fra skytterårene. En annen spennende reportasje er om russiske Sergei Pomorin, alias Sigurd Bø, som slo seg ned i Nestun i Bø i Båggåstronda i 1918.

- Poenget er at det skal være en bok med variert lesestoff. Alt fra fagartikler til livsminner. Da vi startet fortalte mennesker om barndommen sin fra tidlig på 1900-tallet, i dag har vi kommet til barndommen på 1950-tallet, sier Haugland.

- Det kan være greit å vite hvordan det var å leve i mellomkrigstiden. Samfunnet har forandret seg kolossalt, derfor er det viktig å ikke glemme hvordan forholdene var på den tiden. Det setter ting i perspektiv, fortsetter han.

- De eldste årgangene er utsolgt

Årets utgave trykkes i 1900 eksemplarer. Hvert år går boka med et solid overskudd, og pengene pleier historielaget å gi til gode formål.

- I fjor ga vi 35.000 kroner til arbeidet med å sikre magasinet i Skjørstadstuggu på Oppdalsmuseet. Alle som bidrar i boka fortjener skryt, for uten dem hadde vi ikke fått til dette, sier Haugland.

- Boka har vel blitt et samleobjekt for mange?

- Ja, og de eldste årgangene er dessverre utsolgt. Jeg ser at noen av eksemplarene dukker opp på nettsidene til enkelte antikvariat. Det er en god del etterspørsel etter dem, forteller han.

Lansering på OMM

Bøgda vår kommer for salg ved Notabene. I tillegg skal rundt 25 personer selge boka rundt omkring i grendene i Oppdal.

Førstkommende fredag lanseres den ved OMM. Hit kommer også tidligere alpinist Erik Håker, som skal fortelle om karrieren sin. Inge Lauritzen skal sørge for et musikalsk innslag.

Under dette arrangementet skal også Dialektprisen deles ut. I fjor var det Ola Husa Risan som fikk den gjeve utmerkelsen.