- Det bildet er det jeg som har tatt, forteller Målfrid Sæther til Opdalingen.

Målfrid er født Nysether, og i 1946 tok hun bildet som Opdalingen hadde på trykk fredag 8. desember. Bildet er tatt i forbindelse med at en gjeng ungdommer var på tur innover til Indre Snøfjelltjern, der målet for skituren var Snøfjellhytta.

Målfrid som er 90 år om noen måneder, forteller at hun kan huske at faren Ola Nysether like etter krigen, reiste til Charlottenlund for å hente hjem et par jugoslaviske krigsfanger som fikk seg arbeid på gården på Blokhus mot kost og losji.

Den ene av de to var Slavko Milenkovic, en ung kjekk kar som fort kom godt overens med de andre som bodde på gården. De to mennene hadde blitt tatt som krigsfanger og var sendt til Norge for å jobbe på veianlegg i Nord-Norge.

- De to jugoslavene skulle jobbe som drenger, de tok del i arbeidet på gården og ble på mange måter en del av familien. De kom også godt overens med Målfrid som var 18 år på den tiden.

- Jeg husker en gang de ble skikkelig uvenner, forteller Målfrid, - jeg hadde lånt bort skistavene mine til Slavko og det mente kameraten var skikkelig forskjellsbehandling, så da ble de uvenner og snakket ikke sammen på lenge, forteller Målfrid og smiler.

- Så de var kanskje litt sjalu på hverandre, spør vi den spreke 90-åringen og hun rister på hodet og ler.

I den tøffe etterkrigstida var det også tid til fritid, vennskap og turer, og Målfrid minnes Slavko som en stille, rolig og snill kar.

Pappa Nysether var en aktiv kar i lokalsamfunnet, blant annet var han med i kommunestyret. Det var via dette vervet at han fikk vite at det var arbeidsfolk tilgjengelig på Charlottenlund, og det var på samme vis at han via lensmannen fikk vite at lovens lange arm snart ville komme og hente Slavko.

- Jeg fikk beskjed av far om å ikke si noe til Slavko, og jeg syntes så synd på ham. Heldigvis kom de og hentet han en lørdag da jeg ikke var hjemme, jeg syntes det var fælt at han måtte reise, forteller Målfrid.

Slavko hadde ikke gjort noe kriminelt, men han hadde gjort en dame litt lenger nord i landet gravid og nå måtte han stå til rette for farskapet.

Hvem denne kvinnen var og hvor hun bodde er fortsatt ukjent, men Målfrid og sønnen Hans Olav Sæther tenker at hun må ha bodd et sted i Nord-Trøndelag.

Hun skal ha kommet fra en gård og det skal ha vært drevet med reinsdrift i området, så de mener at det må ha vært et sted i nordfylket.

- Ikke for det, Slavko hadde  jo også jobbet lenger nord, så kanskje var det en dame fra Nordland? tenker Hans Olav høyt.

Etter at Slavko måtte reise for å ta ansvar for ungen, var han en stund sammen med barnemoren og barnet, en liten gutt. Guttungen skal ha blitt døpt Olav eller Olaf.

Så ble Slavko sendt hjem til Jugoslavia, oppdalsfamilien tror bestemt at han måtte ha vært fra et område som i dag er Serbia.

Slavko kom aldri tilbake til Norge, og man tror det kommer av tilstandene som rådet i Jugoslavia etter krigen. Det man vet er at Slavko møtte en lokal kvinne og fikk et barn med henne, datteren Magi.

Magi har nå fått kontakt med Målfrid og Hans Olav i Oppdal, og de utveksler informasjon og bilder via internett. Magi vil veldig gjerne komme i kontakt med sin halvbror, men så lenge man ikke kjenner navnet på moren eller hvor hun egentlig kom fra, så har jakten på farens norske sønn vært uten resultat.

Magi har likevel en del gamle bilder etter faren, og det er en kvinne som går igjen på flere av bildene. Magi mener å vite at dette er farens norske kone, og håper at noen i Norge vet hvem hun er.

  • Dersom du har opplysninger om Slavko og hans norske kjæreste og sønn, ta kontakt med Opdalingen på epost tips@opdalingen.no eller på SMS/telefon 992 75 900.