- Mountain Brick skal være et årlig Lego-arrangement i Oppdal, der målet er å bygge opp til Dovrebanens 100-årsjubileum, som finner sted i 2021. Det året satser vi på å få til et større nasjonalt og internasjonalt Lego-arrangement i Oppdal, sier Mogens Juul Rasmussen til Opdalingen.

- Det finnes mange barn og voksne som driver med Lego. Faktisk er det langt flere voksne som driver med det, enn folk kanskje tror.

Såkalt «voksenlego» er et av temaene Rasmussen kommer til å ta for seg i foredraget hans under workshopen. Han kommer også til å snakke om hvordan Lego brukes i forskjellige miljøer rundt om i verden.

Legoklubb for voksne

I tillegg til Rasmussen selv, kommer både Birgitte Jonsgård og Bård Nome for å holde foredrag.

Birgitte Jonsgård fra Karmøy har som mål å bruke Lego på så mange ulike måter som overhodet mulig. Hennes største «fagområde» ligger innenfor arkitektur innen interiør og omgivelser i ulik målestokk. Hun har tidligere levert bidrag til «The Lego Adventure»-bøkene.

Sandefjordingen Bård Nome er veldig glad i å togrelaterte legokonstruksjoner. Han er blant annet kjent for å ha konstruert en legoversjon av Oppdal Stasjon i Lego. Byggverket ble vist fram da «Sommertoget» til NRK besøkte Oppdal i juli i fjor.

Alle foredragsholderne er medlemmer av den nasjonale legoklubben for voksne, Brikkelauget.

Brikkelauget har per dags dato i underkant av 300 medlemmer og runder snart 1300 registrerte brukere på klubbens internettforum.

Lego for små og store

Workshopen har fått tittelen «En introduksjon til brikkenes verden» og er åpen for alle legointeresserte. Påmeldingsfrist for alle som vil delta på workshopen, utstillinga eller i noen av konkurransene, er onsdag 31. januar.

- Under utstillingen får voksne Lego-entusiaster og små Lego-byggere muligheten til å boltre seg med legobygging sammen med familiene sine. Det blir satt opp flere bord, som fylles med legoklosser, der små og store kan være kreative og bygge hva enn de måtte ønske!

Mountain Brick arrangeres i samarbeid med Nasjonalparken Næringshage og er åpent for alle som ønsker å komme. Publikum er også hjertelig velkomne. De som velger å ta turen som publikummer får også muligheten til å vinne premier, deriblant ved å stemme på sine favorittbidrag til utstillinga.

Næringshagens konkurranser

Det er lagt opp til at det skal holdes flere konkurranser i løpet av arrangementet og på forhånd.

To av konkurransene holdes i regi av Nasjonalparken Næringshage. Tema for disse er «Hvordan skal fremtidens fjellhytte se ut?» og «Grønn fjellhageby».

- Vi vil gjerne ha innspill, i form av legokonstruksjoner, på hvordan disse bygningene burde se ut. Alle som er interesserte i Lego kan delta. Innleveringsfrist er fredag 16. februar, dagen før arrangementet starter.

- Publikum kan da stemme på hvilke forslag de liker best. I tillegg har vi en faglig jury som kommer til å dele ut pris. Dermed blir det både publikumspriser og jurypriser på deltakerne.

Under Næringshagens konkurranser består juryen av arkitekt og daglig leder i PIR 2 arkitekter, Katy Chanda, samt daglig leder i Nasjonalparken Næringshage, Tine Lihaug Selbæk, og et tredje jurymedlem som ennå ikke er bekreftet.

Oppvokst med Lego

- Det skal også trekkes ut en pris blant publikum. Alle som kjøper inngangsbillett blir automatisk med i konkurransen.

Det blir også konkurranser der deltakerne har full kreativ frihet. Bygg hva du vil og lever det inn innen fristen. Her blir det både en generell konkurranse og en nykommer-konkurranse. Alle konkurransene har Lego som premier. Den dyreste premien har en verdi på 2500 kroner.

Det er også lagt opp til at det skal bli et marked, der folk kan kjøpe, selge eller bytte Lego med andre entusiaster.

- Hva er det som gjør Lego så fascinerende?

- Jeg er oppvokst med det. Jeg tror ikke voksne folk er klar over hvor mange muligheter du har får å bygge og konstruere ting med Lego. Jeg synes det er fascinerende at du har mulighet til å bygge akkurat hva du vil med Lego. Det finnes utrolig mange typer brikker. Jeg synes det er morsomt, både å være kreativ ved å lage ting jeg selv har kommet på og det å bygge ferdigsett.

Ønsker egne lokaler

Rasmussen forteller også om en ambisjon han har:

- I Oslo har de egne lokaler der legointeresserte kan møtes og bygge sammen. Det kunne jeg tenkt meg å få til på Oppdal også. Vi trenger et samlingssted hvor folk kan møtes og dyrke lidenskapen for Lego.

Mountain Brick-arrangementene skal etter planen arrangeres også etter Dovrebanens jubileumsår, 2021, er overstått.

Mountain Brick har fått økonomiske tilskudd fra Oppdal Sparebank, Oppdal E-verk og Gjensidige på Oppdal og i Rennebu. Oppdal turisthotell stiller med gratis lokaler. Rasmussen søkte også om tilskudd fra Oppdal kommune. Søknadet ble imøtekommet av formannskapet. Foreningen Mountain Brick mottar 25 000 kroner i støtte til oppstart og gjennomføring av arrangementet.