Bjørkås er best

Andreas Bjørkås slo til og vant a-klassen i fele under Landskappleiken på Otta for tredje gang. Øyvind Sandum kan vinne kongepokalen.

VANT KLASSEN SIN: Andreas Bjørkås (til venstre) vant fele klasse a, foran Aslak O. Brimi (til høyre). Erlend Viken i midten. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Siv Storløkken

VANT KLASSEN SIN: Andreas Bjørkås (til venstre) vant fele klasse a, foran Aslak O. Brimi (til høyre). Erlend Viken i midten. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Siv Storløkken

DEL

OTTA: Akkurat som han gjorde for to år siden, og i 2003, spilte Andreas Bjørkås seg til flest poeng under Landskappleiken, og vant med tre poeng foran Aslak O. Brimi på andreplass i klassen fele a.

Brimi er godt kjent i Oppdal, etter sitt mangeårige samarbeid med Erlend Viken. Men på Otta måtte han gi tapt for oppdalingen Bjørkås. Andreas Bjørkås inntar dermed den eksklusive lista over dem som har vunnet Landskappleiken tre ganger. En ære han deler med Ola Moløkken (1924, -26 og -32), Reidar Skjelkvåle (1977, -78 og -79), Leif Inge Schjølberg (1994, -95 og -96) og Øystein O. Rudi (1997, -98 og -99).

To musikere har vunnet denne klassen under Landskappleiken fem ganger; Bjørn Odde (første gang i 1964) og Knut Kjøk (første gang i 1975). På andreplass på lista over flest seire står Amund Bjørgen, med sju seire, der han tok sin første i 1966. Men derfra og opp til selve kongen av Lanskappleiken er det et stykke: Hans W. Brimi, bestefaren til Aslak O. Brimi, har hele 13 seire mellom 1941 og 1973.

Kan ta kongepokalen

Andreas Bjørkås er ikke den eneste som har grunn til å juble etter dagens tevlinger. I klassen for durspel, der det i år skal deles ut kongepokal for første gang, er Øyvind Sandum en av tre finalister. Han er i finalen sammen med Ulf-Arne Johannesen fra Ål spel- og dansarlag og Inge Gjevre fra Vågå spel- og dansarlag. Dermed kan Øyvind Sandum bli den første musikeren fra Oppdal spel- og dansarlag som kan sikre seg et slikt trofé.

Også Kristin Gravaune fra Oppdal deltok i samme klasse. Hun endte på en 10. plass. Til sammen var det 21 deltagere i klassen.

Hvem som til slutt kan ta kongepokalen med seg hjem, blir avgjort under mesterkonserten i morgen.

Gode ambassadører

Oppdal spel- og dansarlag har hatt flere individuelle deltagere i ilden i løpet av de siste dagene. Musikalsk leder Sverre Bjørkås var i ettermiddag spent på hvordan laget hadde gjort det i lagspillet, men understreket at det viktigste var å være sammen, og være gode ambassadører for oppdalstradisjonene.

– Vi var veldig godt fornøyd etter spillingen fredag, og fikk også mye applaus og gode tilbakemeldinger etter begge innslagene våre, sier Bjørkås.

Han forteller at oppdalsmusikerne først spilte en springleik med en melodi som er hentet tilbake til Oppdal fra Målselv. Som nummer to spilte Oppdal spel- og dansarlag en halling.

Det tok lang tid før resultatene kom, men laget fra Oppdal endte til slutt på 16. plass av i alt 28 deltagere. Det var Gudbrandsdølenes Spelemannslag som vant klassen.

– Låt veldig bra

Allerede torsdag var Oppdals Nina Hoel i ilden i fele klasse c. Hun endte på en 12. plass, mens Gunvor Fagerhaug Gustavsen deltok i vokal klassen B. Hun ble til slutt nummer 11 av i alt 19 deltagere.

– Jeg vet ikke helt hva som har skjedd med henne, men jeg har aldri hørt henne synge så godt før. Hun har fått nesten en gammel patina over sangen sin. Det var flere enn meg som merket seg at det låt veldig bra, sier Sverre Bjørkås.

Han er tilbake i Oppdal nå, men forteller at det har vært veldig trivelig å være oppdaling på Otta. Det føyer seg inn i rekken av alt det positive som skjer i Oppdal spel- og dansarlag for tida.

– Det jobbes veldig godt med rekrutteringen, og flere unge har kommet til i det siste. I tillegg så har vi faktisk fått med oss forsterkninger fra Trondheim, folk som har lyst til å spille sammen med oss.

Artikkeltags