– Dette er stort

Øyvind Sandum kunne ta med seg kongepokalen hjem fra Landskappleiken.

VANT KONGEPOKALEN: Øyvind Sandum fikk den best mulige starten på ferien. Bildet er fra landsfestivalen i Oppdal i fjor. Arkivfoto: Siv Storløkken

VANT KONGEPOKALEN: Øyvind Sandum fikk den best mulige starten på ferien. Bildet er fra landsfestivalen i Oppdal i fjor. Arkivfoto: Siv Storløkken

DEL

OPPDAL: – Det kunne ikke blitt bedre. Tanken på at dette er kongens egen pokal... Spørs om jeg må ommøblere stua for å skaffe den best mulig plassering, sier en storfornøyd Øyvind Sandum fra Oppdal spel- og dansarlag.

Historisk

For første gang ble det delt ut kongepokal i klassen for durspel under Landskappleiken. Øyvind Sandum er dermed historisk; også siden han er den første fra Oppdal spel- og dansarlag som tar med seg en slik pokal hjem.

– Folkemusikkfamilien er stor, men nå i helga har det vært stort å komme fra Oppdal, sier Sandum.

Som opprinnelig er reindyrka gudbrandsdøl, men som etter flere år i våre trakter føler seg som en ekte oppdaling.

I finalen spilte han en salmetone, og en springleik med tradisjon i Gudbrandsdalen.

– Det ligger veldig mye arbeid bak deltagelse i en landskappleik. Bortsett fra jobben min er musikken det som betyr aller mest. Da betyr det også veldig mye at man får så mye tilbake igjen.

Jevnt

Sandum forklarer følelsen av å sitte alene, med instrumentet sitt, og spille for en smekkfull hall som rommer rundt tusen mennesker.

– Det er helt utrolig spesielt. Det blir litt annerledes enn på landsfestivalen, der man spiller for et dansende publikum. Her hadde jeg muligheten til å spille litt roligere materiale, og der man virkelig kan formidle musikken.

Etter finalen lørdag, kom mange bort og gratulerte med godt spill. Men standardkommentaren fra de fleste, er at det var jevnt. Sandum gikk til finalen sammen med Ulf-Arne Johannesen fra Ål spel- og dansarlag og Inge Gjevre fra Vågå spel- og dansarlag. Først under mesterkonserten i dag ble det kjent at det var Sandum som stakk av med den gjeveste pokalen av dem alle.

– Tøft med Andreas

Da hadde Andreas Bjørkås allerede tatt seieren i a-klassen i fele.

– Det er kjempetøft med Andreas, som vant i en av de virkelige «racer-klassene», sier Sandum.

Ordfører Ola Røtvei var raskt ute med gratulasjon til begge de to musikerne. Han signaliserer at det at vi har en kongepokalmottaker i bygda, er noe som må markeres skikkelig.

– Vi er virkelig stolt av å ha musikere i bygda som står for slike prestasjoner, sier Røtvei.

Nå tar Sandum ferie noen dager hjemme hos mor og far.

– Starten på ferien kunne ikke blitt bedre enn dette.

Artikkeltags