Gravfeltet på Vang i Oppdal med sine mer enn 800 graver er et av Nord-Europas største, men gjenstandene som har blitt funnet og som er en del av vår felles kultur-arv er fraktet til Trondheim og Vitenskapsmuseet der.

Dette jobber nå varaordfører Ingvill Dalseg og fagansvarlig i Oppdal kommune Eli Grete Nisja for å gjøre noe med.

Tilbake til Oppdal

Denne uka var Dalseg og Nisja i møte med fylkesarkeologene og representanter fra Vitenskapsmuseet for blant annet å få til en utstilling som vil bringe gjenstandene tilbake til utgangspunktet.

Vitenskapsmuseets direktør Reidar Andersen har personlig engasjert seg i saken, og han er særdeles positiv til at vikingene vender tilbake til Oppdal.

- Samarbeidet i forbindelse med Vang-feltet kan gi oss en mal for hvordan vi skal jobbe i framtiden, forteller Andersen til Opdalingen.

Ny kunnskap

Museumsdirektøren forteller også at nye forskningsmetoder kan være med å gi oss ny og spennende kunnskap om hvem som ligger gravlagt på Vang.

Han har blant annet en teori om at gravene kan være en del av en større fangstindustri, som samtidig viser betydningen av Oppdal som samlingspunkt gjennom historien.

Unik kulturperle

- Vi sitter på en helt unik kulturperle, og dette kan være med å gi oss mer kunnskap om vår fortid, forteller Ingvill Dalseg. Hun mener at arven etter vikingene gir oppdalingene god grunn til å være stolt av sine forfedre.

Samlingsansvarlig Birgit Maixner forteller at over hele verden kjenner folk stolthet og tilhørighet til viktige kulturminner, selv om man kanskje ikke har blodsbånd helt tilbake til da kulturminnet var mest aktivt.

Nye utgravninger

Museumsdirektør Andersen ser ikke bort i fra at samarbeidet mellom NTNU Vitenskapsmuseet, fylkeskommunen og kommunen kan føre til et større fokus på Vang.

Han utelukker heller ikke at nye utgravninger kan bli aktuelt, blant annet på grunn av at erosjon fra elven er i ferd med selv grave ut en del av området. Mye viktig kunnskap kan gå tapt dersom naturen får herje fritt på gravplassen.

Larsen mener at dersom man kan finne materiale som inneholder DNA (tenner, benrester) og som ikke er ødelagt av brann, kan man med større sikkerhet fastslå hvor menneskene i gravhaugene kommer fra i utgangspunktet. Direktøren tror at det er stor sannsynlighet at de vil være av norrøn herkomst, men han synes likevel det er spennende å få sånt slått fast.

Til sommeren

Det er funnet mer enn 600 gjenstander på gravfeltet på Vang, noen av gjenstandene er i en slik forfatning at de kun er av interesse for arkeologer og fagfolk, mens noen av gjenstadene er svært godt bevart og vil være av stor interesse for publikum.

Hvilke gjenstander som først kommer hjem og blir utstilt i Oppdal kommer an på hva man får tak i av utstillingsutstyr og monterer, samt hva som er mulig å flytte på.

Man tar sikte på å få ferdig første del av utstillingen allerede til sommeren, opplyser fylkesarkeolog Hans Martin Johansen.