Tirsdag inviterte Oppdal kommune og Norsk kulturminnefond eiere av verneverdige bygninger og håndverkere i Oppdal til studietur på Røros. Med penger fra formannskapet i Oppdal dro 32 personer over fjellet med buss.

Ordfører på Røros, Jan Vintervold, ønsket oppdalingene velkommen til Bergstaden. Her fikk reisefølget informasjon om tilskuddsordningen og hvordan man kan legge til rette for at flere eiere av gamle hus og kulturminner kan sende flere søknader til kulturminnefondet.

- Skaper større interesse

Gruppen fikk også orientering om uthusprosjektet som mottok europeisk ærespris fra Europa Nostradamus i 2015. Videre var det vandring og befaring på prosjekter på Røros sammen med byantikvar samt befaring i Røros kirke.

- Det var en sosial tur, men vi håper den i tillegg skaper større interesse for kultur og kulturminner, sier varaordfører i Oppdal, Ingvill Dalseg, som også var med på fagturen.

Det var stor interesse fra deltakerne på fagdagen, og mange spørsmål ble stilt. Flere undret på hvor stor støtte man vanligvis kan få tildelt.

- 30 prosent av kostnadsoverslaget er vanlig støtte fra kulturminnefondet. Enkelte får 50 prosent støtte, og ved spesielle tilfeller tildeles opp til 70 prosent, svarte seniorrådgiver Helene Tiller ved kulturminnefondet.

- Viktig for Oppdal kommune

Det er krav om minst 30 prosent privat medfinansiering, eksempelvis gjennom egeninnsats, dugnad, eget materiell og egenkapital.

- Det er viktig for Oppdal kommune at noen ønsker å ivareta verneverdige bygninger. Slike prosjekter kan være kostbare, men da er det ofte avgjørende med tilskudd og støtte. Kommunen har SMIL-midler. Fylkeskommunen har også midler, forteller Dalseg.

Se bildeserie fra fagturen på Røros øverst i artikkelen!