Barnas verdensdager arrangeres i år for sjuende gang, mens Barnas kulturfestival skal ta fatt på sitt ellevte år. Heidi Pawlik Carlson fra Barnas verdensdager og Marit Skreen fra Barnas kulturfestival gleder seg til det hele braker løs i mai.

– Barnas kulturfestival starter tirsdag 2. mai. Det kommer til å skje veldig mye de dagene. Festivalen baker løs med opptog og åpning på tirsdag, hvor også ordføreren kommer og åpner. Det var mange som syntes det var stas da ordføreren kom i fjor og kastet glans over arrangementet, og vi gleder oss til hun kommer igjen, sier Marit Skreen til Opdalingen.

Temaet for årets festival er barns eventyrlige språk. Skreen forteller at de i dag har et felles språkprosjekt i alle barnehagene i Oppdal, og da kom de fram til at det var enklest å velge et tema som de allerede har jobbet en god del med.

– Under festivalen er vi også så heldige at kulturskolen vil underholde. De skal opptre med "Rødhette og ulven", et stykke som passer veldig bra til temaet vi har valgt. I tillegg blir det sansedag i hver enkelt barnehage. På onsdag og torsdag er det utedag ved Drivdalen og Pikhaugen barnehage, hvor resten av barnehagene i Oppdal deler seg i to og besøker en av de to barnehagene, sier hun.

Kulturhuset pyntes til fest

Barnas verdensdager er en dag fylt av sanselige opplevelser og opplevelser med fokus på inkludering, smaker, dufter og farger fra mange nasjonaliteter.

– 6-årskoret skal synge på åpningen av utstillingen. Vi kommer til å ha et veldig likt opplegg som vi har hatt tidligere, med verksteder. Det kommer blant annet til å bli drageverksted, danseverksted, snekkerverksted og conga line gjennom rikskonsertene, forteller Heidi Pawlik Carlson.

Hun håper også å få til et verksted som går på å lage eventyr og få til eventyr med flere språk.

– Vi samarbeider også med innvandringstjenesten her i Oppdal, og i tradisjonen tro blir det matboder i allsalen, hvor det vil bli servert mat fra mange nasjonaliteter. Dette bruker å være veldig populært, så vi håper at mange også tar turen i år, sier Pawlik Carlson.

Positivt publikum

Begge forteller at de har forventninger om at det blir dager fylt av glede og positivitet.

De sier at de har fått utelukkende positive tilbakemeldinger. I fjor var det rekord med antall besøkende i kulturhuset, hvor det var hele 1500 personer innom fra det åpnet til dagen var over.

– Publikum er alltid positiv til det som skjer og som blir vist fram, sier Skreen.

– Vi får utelukkende positive tilbakemeldinger fra publikum. I tillegg har vi veldig mange frivillige som stiller opp, og det setter vi veldig stor på, sier Pawlik Carlson.

For å kunne gjennomføre disse to arrangementene, får de støtte fra det lokale næringslivet, samt fra lag og foreninger

– Hvorfor skal folk ta turen for å se hva som foregår i kulturhuset?

– For det første kommer publikum til å få møte glade folk og unger. I tillegg anbefaler vi alle å ta en tur innom matbodene for å smake på mange forskjellige og spennende retter. Dette skal være en dag for alle, både store og små, sier de.