Den årlige Trøndersk matfestival i Trondheim arrangeres kommende helg, med deltagere fra både Oppdal og Rennebu.

Matfestivalen starter med parade i sentrum torsdag klokken elleve. Litt senere på dagen blir kåringen av «årets produkt» i ulike kategorier offentliggjort.

150 matutstillere

Dette er Norges største lokalmatfestival, med 150 matutstillere. I tillegg til utstillinger blir det barneaktiviteter, kurs og underholdning fra scenen på Torvet.

Blant annet vil Oppdal og Rennebu kokkelere på scenen lørdag.

Trofaste lokalmatprodusenter i Rennebu og Oppdal samarbeider også i år om felles stand for å promotere lokale delikatesser, under logoen «smak av fjell».

Her deltar Oppdal spekemat, Trollheim – Nerskogen, Jo-Sætra og Bortistu Gjestegard.

Grindal Ysteri deltar i eget telt under «økologisk torg».

Som en del av matfestivalen arrangeres Bryggerifestivalen, der Rodebak Gårdsbryggeri på Innset deltar sammen med 24 andre bryggerier.

Tema «røtter»

Årets tema på Trøndersk Matfestival er «røtter», der tanken er å feire bestemors gamle oppskrifter og blande det med en stæsj nye impulser.

Linda Mai Helmersen Weiseth ved Bortistu Gjestegard er med på matfestivalen i Trondheim for første gang.

–Jeg synes det er fint å kunne være med på å presentere merkevaren «Smak av fjell», sier Weiseth.

Hun setter også pris på at bygda fremstår samlet på en felles stand for å vise fram det som fjellbygda kan tilby av lokal mat.

Siden årets tema er «røtter» synes Weiseth at det passer ekstra bra å delta i år.

–Vi har mange produkter på Bortistu med røtter langt tilbake i tid, forklarer hun.

Tradisjonsmat

Hun forteller om basturøkt lammelår, som de har laget i Bortistu i over 30 år.

–I tillegg til å presentere basturøkt lammelår vil vi selge vår helt spesielle sviskegrøt, som vi nå produserer i fjerde generasjon.

–Sviskegrøten vil vi selge i boks, og det vil også bli mulig å kjøpe smaksprøver med fløtemelk for å spise på stedet.

Weiseth forteller at de også vil ha med seg flatbakst, som er en del annerledes enn vanlig flatbrød.

–Vår flatbakst har mer smak ved at vi blant annet benytter cayennepepper.

Weiseth har store forventninger til deltagelsen på årets store matfestival, og håper mange vil smake på tradisjonsmaten fra Storlidalen.