Vil ha Krokann i skolene

Av

Solrun Krokann Berg håper at farens verker får en større plass i oppdalsskolene. Tirsdag åpnet utstillingen inspirert av Inge Krokann.

ENGASJERT:
						 Solrun Krokann Berg er opptatt av at unge får et forhold til Inge Krokann tidlig. Foto: Kjell Arne Jørgensen

ENGASJERT: Solrun Krokann Berg er opptatt av at unge får et forhold til Inge Krokann tidlig. Foto: Kjell Arne Jørgensen

DEL

kjell.arne.jorgensen

@opdalingen.no

71 58 98 22

OPPDAL: Høsten blir Inge Krokanns årstid i Oppdal kulturhus. Tirsdag åpnet to utstillinger inspirert av dikteren i kulturhuset. I galleriet var det Oppdal kunstlag som stilte ut arbeider inspirert av Krokanns dikt, mens i biblioteket åpnet Krokann-rommet med bøker, bilder, brev og mye annet som er igjen etter dikteren.

– Oppdals største

Krokann-høsten arrangeres i forbindelse med at det er 50 år siden oppdalsdikteren gikk bort.

– Det skulle bare mangle at det ikke ble markert, sier ordfører Ola Røtvei.

Utstillingen tar utgangspunkt i Krokanns uttalelse om at «ordet først blir levende når det rører ved innbildningskraften.».

– Inge Krokann er Oppdals største forfatter, ingen tvil. Og diktningen hans er sterkt bildeskapende og filmatisk, sier Jogrim Nordsletten fra kunstlaget.

I tillegg til kunstnerne har tre barneskoler i Oppdal jobbet med utstillingen. Inge Krokanns datter, Solrun Krokann Berg, tok turen fra Dombås for å være med på utstillingsåpninga. Hun står og studerer et portrett av bestemoren, laget av en 5. klassing.

– Det ligner også, sier hun entusiastisk. Krokann Berg er veldig glad for at oppdalsskolene har blitt med på utstillinga.

Tidlig krøkes

– Jeg blir glad over at skolen jobber med far. Der må vi begynne hvis flere skal få et forhold til ham. De kan begynne allerede i barnehagen, sier datteren, som er klar på at Krokanns diktning også passer for de minste.

– Absolutt! Han har så mange regler og sanger som passer veldig godt. Det er ingen som har skrevet så mye positivt om bygda som han far. Og han var veldig glad i unger. Det er viktig at man begynner tidlig hvis man ønsker at oppdalingene skal få et forhold til ham.

I forbindelse med 100-årsjubileet i 1993 samlet hun permer med stoff, som hun leverte ut til samtlige skoler og barnehager i Oppdal, i tillegg til en kassett med opptak av Krokann. Hvor mye det har blitt brukt vet hun ikke.

Kassett med Krokann

Den nevnte kassetten har Ingeborg Donali og Oppdal dialektlag fått lov til å kopiere og distribuere. Krokann Berg kunne ønske at de kunne spilt litt fra kassetten på åpninga.

– Det hadde vært fint om de kunne hørt stemmen til far. Den er så sterk og varm. De gangene jeg har spilt fra kassetten på foredrag har det alltid blitt blikkstille i salen.

Datteren håper også at folk tar turen opp til biblioteket for å se de det som Krokann har etterlatt seg. Flere av tingene er det hun sjøl som har levert.

Det tøffeste var å overlevere stavene, som han var helt avhengig av etter han ble invalid.

– Det var redningen til far. Han var stiv fra hofta og ned. Det var nitøft å levere fra seg de stavene han var helt avhengig av. Det var de som hjalp ham, forklarer hun.

Stolt

Krokann var 30 år da han ble invalid, men ifølge datteren klaget han aldri. Etter «I Dovre-sno» ble «Gjenom fonna» gitt ut, som hadde en dyster stemning.

– Mulig han jobba seg gjennom skjebnen sin. Han sa det sjøl, kanskje det var det som måtte til for at han skulle skrive. Men å bli ufør som 30-åring og nygift er tøft, sier Krokann Berg.

Hun er tydelig stolt av faren sin. Både som dikter og som menneske.

– Han var en sterk mann og et fint menneske, men aldri redd for å si ifra. Han var tvers i gjennom ærlig.

Etter rundt 12 år med rydding har datteren funnet rundt 15.000 brev skrevet av faren. Det har vært en enorm jobb.

Nå er hun glad for at hjembygda gjør stas på faren.

– Han elska bygda si vet du. Det er alltid like tøft å komme tilbake. Oppdal står mitt hjerte nære, avslutter Solrunn Krokann Berg.

Artikkeltags